Štefan Agh dostal za zmenky na 13 rokov, Markíza dala na 'svoju obranu' dva milióny

V kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek TV Markíza je Štefan Agh vinný, rozhodol o tom v utorok senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý ho odsúdil na 13 rokov odňatia slobody. Súd Aghovi uložil aj peňažný trest vo výške 5-tisíc eur a ochranný dohľad.

12.10.2021 09:20 , aktualizované: 13:00
Štefan Ágh Foto:
Štefan Ágh
debata (111)

Rozhodnutie nie je právoplatné. Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaný ani jeho obhajca Štefan Neszméry sa na vyhlásení verdiktu nezúčastnili.

Súd ho uznal za vinného za obzvlášť závažný trestný čin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom. Voči verdiktu sa dá odvolať v zákonnej lehote.

Video: Prokurátor Ján Šanta k rozsudku nad Štefanom Ághom.

Video

„Tento senát verí slovenským znalcom. Závery znalcov neboli spochybnené,“ zdôvodnil rozhodnutie rozsudku predseda trojčlenného senátu súdu. Pôvodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhoval Štefanovi Aghovi 14 rokov odňatia slobody, ktoré si mal odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Vo veci sa pojednávalo takmer rok.

„Dalo by sa povedať, že sme v troch štvrtinách víťazného ťaženia, takže nás čaká ešte pravdepodobne rozhodovanie na Najvyššom súde, keďže sa dá predpokladať, že obžalovaný odvolanie podá. Ja však verím, že tento boj bude víťazný až do úplného konca. Nemám zásadné výhrady voči tomuto rozsudku, teda ani voči trestu, hoci je to trest o rok nižší, ako som navrhoval, ale myslím si, že je akceptovateľný,“ uviedol médiám prokurátor Šanta po opustení súdnej miestnosti.

Video: Tomáš Kamenec a Peter Kubina, právni zástupcovia Markízy o rozsudku.

Video

Televízia Markíza je spokojná s utorkovým rozhodnutím súdu. „Tento verdikt je pozitívnym signálom pre tých, ktorí veria v spravodlivosť. Je zrejmé, že tí, ktorí páchajú trestnú činnosť, musia znášať dôsledky svojich rozhodnutí a čeliť spravodlivosti. Tento výsledok posilňuje našu dôveru v to, že záujmy ‚našich ľudí‘ a ich prisluhovačov už nebudú ohrozovať podnikanie na Slovensku. Ukazuje sa, že nezávislé a nestranné súdnictvo zjavne dokáže chrániť zákonnosť a spravodlivosť na Slovensku,“ uviedla vedúca právneho oddelenia televízie Markíza Lucia Tandlich.

„Aj keď to dnes pôsobí ako naivný pokus, zdá sa, že s podporou skorumpovaných úradníkov, policajtov a sudcov, ktorí kryli Kočnerovi chrbát v roku 2016, mohol tento podvod spočiatku vyzerať ako jednoduchá akcia na obohatenie sa na cudzí úkor. Vítame preto rozhodnutie súdu, ktoré je v súlade s predchádzajúcim verdiktom v kauze zmenky v prípade Kočnera a Ruska. Je to malý, ale dôležitý míľnik na ceste k spravodlivej spoločnosti, ktorá netoleruje trestnú činnosť,“ zdôraznil právnik televízie Markíza Tomáš Kamenec. Ten vníma rozhodnutie súdu ako logický výsledok kauzy falšovania zmeniek.

Markíza vyčíslila svoje náklady „na obranu“ proti vyplateniu zmeniek na viac ako dva milióny eur. „Markíza vynaložila viac ako dva milióny eur na obranu proti nárokom, ktoré si Kočner prostredníctvom svojej spoločnosti na súde. Nebyť činnosti Štefana Agha, tak by tieto peniaze nebolo potrebné vynaložiť na obranu,“ povedal Kamenec. „Markíza musela extrémne vysoké peniaze vynaložiť na to, aby sa ubránila – povedal by som – korupčnej bande a bande falšovateľov,“ do­dal.

Podľa neho z odsúdenia Kočnera a Ruska vyplýva, že spáchali trestný čin. Keď Najvyšší súd SR potvrdí rozsudok pre Agha, vyplýva z toho, že aj on sa podieľal na skutku. Podľa Kamenca by teda mali zodpovedať všetci traja. „Markíza zváži, od koho a v akej výške si bude škodu uplatňovať,“ podotkol Kamenec.

štefan agh Čítajte viac Aghovi navrhol prokurátor v kauze zmeniek 14-ročný trest

Obžalobu v tejto veci podal prokurátor Ján Šanta 22. júna minulého roku. Obžalovaný doteraz svoju vinu popiera. Špecializovaný trestný súd ukončil dokazovanie v prípade 28. septembra. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Šanta, ako aj obhajca Neszméry. Malo ísť o dôkazy – tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek.

Šanta na poslednom pojednávaní zdôraznil, že miera zavinenia u obžalovaného bola neporovnateľne nižšia ako u odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska v kauze zmeniek.

Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody.

Štefana Agha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #štefan ágh #kauza zmenky