Loboval Fico v NBÚ za priateľku? Chce na to prísť parlamentný výbor aj prokuratúra

Osobitný kontrolný výbor Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ si chce preveriť informácie z odpočúvania na chate.

30.10.2021 13:16 , aktualizované: 15:05
debata (386)

K údajnej intervencii opozičného lídra a expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) vo veci bezpečnostnej previerky jeho priateľky výbor mimoriadne zasadne na budúci týždeň. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Martin Beluský (ĽSNS).

„Už som v tej veci komunikoval s riaditeľom NBÚ pánom Konečným a dohodli sme sa, že budúci týždeň urobíme mimoriadne zasadnutie výboru,“ uviedol Beluský s tým, že na presnom termíne rokovania sa ešte musí dohodnúť s podpredsedami výboru.

Mimoriadne zasadnutie pre údajnú Ficovu intervenciu v NBÚ žiada aj podpredseda parlamentu a člen výboru Milan Laurenčík (SaS). „Považujem za neprijateľné, ak sa niečo takéto deje, a aj za absolútne zlyhanie NBÚ, ak sa to potvrdí,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

Údajnú intervenciu poslanca Fica v Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) vo veci bezpečnostnej previerky právnej čakateľky prokuratúry prešetrí aj Krajská prokuratúra Bratislava. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Krajská prokuratúra má na pokyn šéfa GP Maroša Žilinku preveriť, či nedošlo k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a návodu na tento trestný čin.

„Zároveň generálny prokurátor SR uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave, aby ako vedúci služobného úradu preveril, či v tejto súvislosti zo strany právnej čakateľky prokuratúry K. S. nedošlo v rozpore so základnými povinnosťami právneho čakateľa prokuratúry ku konaniu, ktoré by mohlo narušiť vážnosť prokuratúry,“ doplnil Skladan.

Podozrenia o tom, že mal Fico zabezpečovať svojej priateľke v NBÚ ponechanie bezpečnostnej previerky, majú vyplývať z medializovaných videí z poľovníckej cha­ty.

386 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza odpočúvania na chate