Počet hospitalizácií s koronavírusom šokoval. Bola to chyba

Len za sobotu malo v slovenských nemocniciach pribudnúť 454 hospitalizovaných pacientov. V skutočnosti je však číslo menšie. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) nevie, koľko hospitalizácii v skutočnosti za sobotu pribudlo.

07.11.2021 18:41
ARO, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda, koronavírus Foto: ,
debata (135)

„NCZI pracuje s údajmi, ktoré zasielajú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. V tejto chvíli evidujeme nesprávne dáta z Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch,“ vysvetlila pre Pravdu hovorkyňa centra Alžbeta Sivá. No koľko pacientov s podozrením, či ochorením COVID-19 je v skutočnosti v nemocniciach NCZI momentálne nevie. „Aktualizované údaje vyjdú v pondelok ráno,“ dodala.

V nedeľu ráno na chybné hlásenie upozornil analytik Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu. Bolo by dobré, aby niekto v Nových Zámkoch opravil nahlásených 468 pacientov. Deň pretým mali 18 hospitalizo­vaných," podotkol na sociálnej sieti. Dodal, že chybu odhalil v zdrojových dátach k 2 505 nahláseným pacientom.

„Opatrne dnes s číslom hospitalizovaných. Taký nárast za sobotu by bol veľkým prekvapením,“ upozorňoval matematik Richard Kollár.

„Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky sa ospravedlňuje za spôsobené nedorozumenie. Pri včerajšom nahlasovaní údajov do NCZI prišlo k chybe. V hlásení bol zaslaný nesprávny údaj v počte hospitalizovaných,“ ospravedlnil sa za nemocnicu jej hovorca Ján Baček. Doplnil, že chybu opravili a vykonajú opatrenia, „aby sa už v budúcnosti takáto chyba nezopakovala“.

„V nedeľu bolo vo Fakultnej nemocnici Nové Zámky hospitalizovaných 65 pacientov s ochorením COVID-19,“ uzavrel.

„Predpokladám, omyl, ukazuje, aké netriviálne je dnes pracovať a rozumieť dátam, a to nielen epidemiologickým. Je škoda, že našich prvákov študentov odboru Dátová veda už učíme od tohto týždňa len online, keďže delta sa dostala aj medzi nich. Potrebujeme čo najviac ľudí, ktorí skutočne dátam rozumejú a všimnú si aj to, že niečo nesedí,“ podotkol matematik Kollár. Podľa neho „základná analýza dát je pre bežný život dôležitejšia ako riešenie sústavy lineárnych rovníc, či kvadratickej rovnice“.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #hospitalizácia #pandémia #koronavírus #Covid-19 #NCZI