Pokračovanie článku: Čiernych okresov je už 36. Vyhlásia v nich núdzový stav?

Núdzový stav pre okresy

„Ústavný zákon o bezpečnosti štátu hovorí, že núdzový stav môže byť vyhlásený aj na jednotlivom území. Vláda by mohla povedať, že v čiernych okresoch vyhlasuje núdzový stav. Následne cez uznesenie vlády môže obmedziť základné práva, čo v minulosti dvakrát potvrdil Ústavný súd. Vždy len v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas,“ vysvetlil pre Pravdu ústavný právnik z Univerzity Komenského Vincent Bujňák.

Ak by vláda vyhlásila núdzový stav hoci len v jednom okrese, tak platiť môže najviac 90 dní. Pri predĺžení by už vláda potrebovala dodatočný súhlas Národnej rady, a súhlas parlamentu je potrebný aj v prípade opätovného núdzového stavu, ak od skončenia predchádzajúceho neuplynulo 90 dní. Vláda môže núdzový stav predlžovať vždy o 40 dní, a to aj opakovane. Poistkou je okrem súhlasu Národnej rady aj možnosť jeho preskúmania Ústavným súdom.

„Nebolo by to tak, že by núdzový stav platil pre celú republiku. Núdzový stav nemôže byť upravovaný vyhláškou, ale uznesením vlády,“ dodal. Vláda by takto mohla rozširovať zoznam okresov, na ktorých území bude vyhlásený núdzový stav.

Pripomenul, že obdobná situácia v roku 2011, keď bol po prvýkrát vyhlásený núdzový stav v súvislosti s výpoveďami lekárov. „Núdzový stav vtedy neplatil pre územie celej republiky, ale len v určitých okresoch,“ spresnil.

Bujňák dodal, že tri subjekty sú oprávnené Ústavnému súdu navrhnúť, aby posúdil ústavnosť obmedzení. Môže tak spraviť skupina aspoň tridsiatich poslancov, hlava štátu alebo generálny prokurátor. Zákon oprávňuje na podanie návrhu aj vládu, no takéto podanie je nepravdepodobné.

„Je dobré, keď Ústavný súd preskúma obmedzenia základných práv počas núdzového stavu. Keď Ústavný súd povie, že sú v poriadku, tak môže byť aj ochota plniť povinnosti zo strany ľudí väčšia, ako keď o tom rozhodne len samotná vláda a nemá to zo strany Ústavného súdu potvrdené,“ podotkol právnik.

Myslí si, že tým by sa predišlo diskusiám o tom, či je opatrenie nevyhnutné, alebo nie. Lehota na podanie návrhu na preskúmanie ústavnosti je však v tomto prípade len päť dní.

„Ak by to niekto dal na Ústavný súd, tak to netreba vnímať negatívne, pretože je to legitímny návrh. Ak by Ústavný súd rozhodol, že obmedzenia sú protiústavné, každá vláda bude mať do budúcnosti jasnejšiu predstavu o ústavných mantineloch,“ do­dal.

Ministerstvo vnútra má jasno, kedy môže vyhlásiť núdzový stav. Aké teda musia platiť podmienky?

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #Covid automat