Remišová predložila ďalší návrh na zmenu paragrafu 363

Na stole je už druhá zmena paragrafu 363. Prvú minulý týždeň predložil do parlamentu poslanec Alojz Baránik (SaS), druhú ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) na koaličnú radu.

08.11.2021 22:00
Veronika Remišová Foto: ,
Veronika Remišová
debata (33)

Líderka strany Za ľudí o tom informovala na sociálnej sieti.

„Dnes som na koaličnej rade predložila návrh na zmenu sporného ustanovenia §363. … Tento paragraf sa stal zbraňou v rukách generálneho prokurátora a my sme videli, že na jeho základe sa rušia viaceré stíhania vo veľkých korupčných prípadoch,“ píše Remišová. Tvrdí, že jej návrh paragraf 363 upravuje tak, „ako to dohodla aj pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát“.

Tú založil premiér Eduard Heger s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) v septembri ako reakciu na zrušenie niekoľkých stíhaní, medzi nimi aj Jaroslava Haščáka, či zadržanie vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec.

Heger o necelý mesiac činnosť skupiny zastavil, pretože vraj už pripravila niekoľko návrhov, ktoré by mali pomôcť pri očiste justície. Dosiaľ oficiálne nikto neinformoval – napriek prísľubom, k akým záverom či riešeniam pracovná skupina prišla.

Maroš Žilinka Čítajte aj Žilinka: Paragraf 363 využijem vždy, keď na to budú splnené zákonné podmienky

Medzi takmer dvadsiatkou návrhov (oficiálne sa hovorí o 17, neskôr Matovič povedal, že ich má byť viac) má byť rozdelenie Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry, či oklieštenie právomocí generálneho prokurátora práve zrušením či úpravou paragrafu 363.

Napriek verejným prísľubom pripravil Baránik, ktorý je v SaS považovaný za experta na právo, svoj vlastný návrh úpravy paragrafu 363 a predložil ho na rokovanie v parlamente. Podľa reakcií ostatných koaličných partnerov, urobil tak na vlastnú päsť.

Krátko na to ponúka úpravu paragrafu Remišová, ktorá sa odvoláva na pracovnú skupinu.

„V rokovaniach budeme s kolegami pokračovať. Túto zmenu pokladám za kľúčovú a potrebnú, keďže v týchto dňoch vidíme, ako rastie agresivita tých, ktorým hrozí stíhanie za korupciu a rozsiahlu trestnú činnosť. Akékoľvek pozitívne zmeny a reformy sa dajú robiť iba v krajine, kde sú všetci pred zákonom rovní a kde právo a spravodlivosť skutočne fungujú. Boj proti korupcii a mafii je preto základným kameňom pre lepšie, spravodlivejšie Slovensko,“ vysvetľuje Remišová s tým, že práve na paragraf 363 sa „spolieha Robert Fico a jeho kumpáni z chaty a práve zmien pri tomto paragrafe sa mafia najviac bojí“.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Koaličná rada #paragraf 363