Podnikatelia vláde: Testujte si sami. A za štátne

Zamestnávatelia vnímajú vážnosť situácie v tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19, plánované zmeny, ktoré v stredu (10. 11.) schválila vláda, v nich však vyvolávajú obavy.

11.11.2021 14:06 , aktualizované: 15:39
debata (56)

„Firmy majú taký istý záujem ako vláda (ak nie väčší), aby ľudia boli zdraví. Robia vo svojich prevádzkach všetko pre to, aby zabezpečili hygienu, dezinfekciu, osobné ochranné pracovné pomôcky, ale aj prevádzkový režim, a to aj bez nariadení a príkazov a na vlastné náklady,“ reaguje Klub 500, ktorý združuje veľkých zamestnávateľov.

Podľa návrhu zákona, ktorý vláda v stredu schválila, by totiž testovanie zamestnancov, ktorí sú neočkovaní alebo neprekonali ochorenie COVID-19, zabezpečovali zamestnanci. Podľa návrhu by totiž už zamestnávatelia mali aj vedieť, ktorí zo zamestnancov sú zaočkovaní.

„Tak ako si to predstavuje vláda Slovenskej republiky, je to pre veľké firmy s tisíckami zamestnancov nerealizovateľné. Fabriky sú zložitý organizmus, ktorý potrebuje čas na zmenu a prispôsobenie svojho fungovania novým podmienkam. Žiadny veľký podnik totiž nie je schopný zaviesť zásadné zmeny v priebehu niekoľkých dní,“ poukazujú zamestnávatelia na rýchlosť, ktorou by sa nový zákon mal zaviesť do praxe.

Parlament totiž o lex korona rokuje v skrátenom legislatívnom konaní a účinný sa stane dňom vyhlásenia.

Zamestnávatelia z Klubu 500 sa preto cítia sklamaní. „Opätovne a tak, ako tomu bolo v predchádzajúcej vlne, sme premrhali leto a problém sa znova opakuje. Robíme všetko na poslednú chvíľu a bez diskusie s tými, ktorých sa opatrenia dotýkajú,“ dodáva.

Podľa Klubu 500 by štát mal vrátiť k štátnym mobilných odberovým miestam, v ktorých by bolo k dispozícii bezplatné antigénové aj PCR testovanie tak, ako je tomu napríklad v susednom Rakúsku, kde štát naviac bezplatne testuje dokonca aj v sieti vybraných lekární.

Klub 500: Prístup vlády je neférový

„Podniky do boja s koronavírusom investovali už desiatky tisíc eur. Spolupodieľali sa na testovaní v druhej vlne pandémie, zabezpečovali ochranné prostriedky dezinfekcie, distribuovali vitamínové balíčky a ďalšie veci na pracoviskách, ktoré majú zabrániť šíreniu nákazy,“ pripomína Klub 500. No jedným dychom dodáva, že podniky „čelia extrémne náročnej situácii, pod ktorú sa podpísala hospodárska kríza v dôsledku pandémie, vysoké ceny vstupov a historicky najvyššie ceny energií“.

„Žiadať od nich, aby zabezpečovali pravidelné testovanie zamestnancov niekoľkokrát do týždňa s tým, že nie je jasný ani len model kompenzácie nákladov, nie je podľa Klubu 500 férový prístup zo strany vlády,“ hovoria zamestnávatelia.

„Testovanie by mal zabezpečovať a plne hradiť štát. Všetci ľudia by mali možnosť bezplatne sa otestovať či už na mobilných odberových miesta alebo v lekárňach. Je v záujme štátu, aby urobil opatrenia na zastavenie šírenia nákazy. Nie je fér, aby sa vláda zbavovala tejto zodpovednosti tým, že prenesie morálnu aj finančnú povinnosť na krízou vyčerpané firmy,“ hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Zamestnávatelia však deklarujú, že sú pripravení sadnúť si s predstaviteľmi vlády za spoločný rokovací stôl a hľadať efektívne riešenia.

„Je zarážajúce, že k dnešnému dňu nemáme k dispozícii schválené znenie podmienok, ktorými by sa Slovensko od budúceho týždňa malo riadiť! Združenie najväčších slovenských zamestnávateľov počká na spresnenie avizovanej povinnosti, ktoré má prísť v najbližších dňoch, verí však, že vláda nenechá na firmách aj plné finančné bremeno,“ dodáva Klub 500.

Nespokojné sú aj ďalšie zamestnávateľské zväzy oslovené agentúrou TASR.

„Nepodporujeme povinné testovanie. Myslíme si, že štát musí dostatočne premyslieť, ako to vyriešiť a ako to zaplatiť,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský. Najmä malé a stredné podniky by podľa Lelovského mali problémy so zabezpečením a financovaním testovania. RÚZ očakáva, že štát pokryje náklady firiem aj v prípade povinnej kontroly dokladov svojich zamestnancov o očkovaní, testovaní alebo o prekonaní choroby. „Chápeme, že je situácia zložitá, na druhej strane, ak by som mal vykonávať akúkoľvek dodatočnú činnosť vo svojej firme, ktorú nariadi štát, musí to zaplatiť,“ dodal Lelovský.

Vyčerpané zdroje

Tlačová hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Miriam Filová pripomenula, že mnohé firmy si uvedomujú vážnosť situácie, a preto v rámci svojich možností už teraz prostredníctvom interných kampaní presviedčajú zamestnancov o výhodách očkovania. „Mnohí zamestnávatelia robia svojou angažovanosťou službu celej spoločnosti, očakávali by sme preto výraznejšiu podporu firiem, namiesto toho sa im náklady budú ešte aj zvyšovať, s čím absolútne nesúhlasíme,“ zdôraznila Filová.

Peter Pčolinský Čítajte viac Pčolinský: Testovanie nech platí štát, za reformu nemocníc ruky nezdvihneme

Zdroje mnohých spoločností sú podľa hovorkyne pandémiou vyčerpané nielen finančne, ale aj personálne a prenášať zodpovednosť na zamestnávateľov bez akejkoľvek kompenzácie nákladov považuje AZZZ za neadekvátne. Do schválenia legislatívy parlamentom je možné niektoré rozpory a nejasnosti riešiť rokovaním. AZZZ očakáva, že bližšie detaily sa budú riešiť už aj za účasti zamestnávateľov.

Očkovanie, očkovanie

Rokovať s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (obaja OĽANO) o zmenách, ktoré zákon prinesie, plánuje ešte vo štvrtok Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD). Podľa generálneho sekretára APZD Andreja Lasza zákon načrtol základný rámec, ostáva však množstvom otvorených otázok, ako napríklad o aký typ testov pôjde, kto by mal testovanie vykonávať alebo či bude dostatok testov v republike.

Vladimír Lengvarský a Mária Kolíková Čítajte viac Humanitárna kríza na obzore? Vírus majú poraziť kontroly a pokuty

Prenesenie nákladov protipandemických opatrení na plecia zamestnávateľov odmietla aj Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), podľa ktorej môžu byť aktuálne návrhy vládneho kabinetu pre mnohé firmy likvidačné. „Za jednoznačne najúčinnejšie opatrenie v boji s pandémiou považujú podnikatelia očkovanie a dodržiavanie hygienických opatrení,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS Martin Lidaj.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #zamestnávatelia #očkovanie #koronavírus