Údajná hlava bratislavskej pozemkovej mafie trvá na svojej nevine

Údajná hlava bratislavskej pozemkovej mafie Tibor Hamar počas záverečných rečí pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odmietol v piatok všetky obvinenia a je presvedčený o tom, že jeho meno bolo len "vsunuté do špinavých hier". Hlavné pojednávanie bude pokračovať v decembri.

12.11.2021 12:42
ZVJS / Zbor väzenskej a justičnej stráže /... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Tibor Hamar na úvod záverečnej reči zdôraznil, že nevie, o akej zločineckej skupine prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró hovorí. „Väčšinu spoluobžalovaných som v roku 2005, keď mala vraj zločinecká skupina vzniknúť, ani nepoznal,“ poukázal pred súdom Hamar.

Údajná hlava bratislavskej pozemkovej mafie čelí obžalobe z trestného činu založenia zločineckej skupiny, obzvlášť závažného podvodu a z trestného činu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. „Moje meno bolo len vsunuté do špinavých hier, preto tvrdím, že som nevinný. Zo špinavých peňazí som nikdy nevidel ani cent alebo halier,“ dodal obžalovaný.

Obhajoba Tibora Hamara počas záverečných rečí uviedla, že tvrdenia obžaloby neboli pred súdom dokázané a navrhla súdu, aby v plnom rozsahu Hamara spod obžaloby oslobodil.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Bíró je, naopak, presvedčený o tom, že dokazovanie počas hlavného pojednávania bolo dostatočné a preukázateľne dokazuje spáchanie skutkov, ktoré sú uvedené v obžalobe.

Výpovede viacerých svedkov zo strany obhajoby označil za účelové. „Navrhujem, aby súd uznal všetkých obžalovaných za vinných a uložil im primeraný trest odňatia slobody podľa ich podielu na trestnej činnosti, a tiež im uložil trest prepadnutia majetku,“ ukončil záverečnú reč prokurátor.

Súd po vypočutí záverečných rečí väčšiny obžalovaných odročil pojednávanie na 3. decembra a 10. decembra.

V súvislosti s podvodným ovládnutím rozsiahlych parciel v mestskej časti Rusovce sa od roku 2018 postavilo pred súd viacero osôb. Obžalované boli z viacerých zločinov. Ako členovia zločineckej skupiny založenej v Bratislave v roku 2005 mali páchať rôznu trestnú činnosť zameranú predovšetkým na nelegálne prevody nehnuteľností – podvody, ich legalizáciu a s tým súvisiace falšovanie a pozmeňovanie verejných listín.

Hlavou zločineckej skupiny mali byť Tibor Hamar a Zoltán P., ktorí mali podľa prokuratúry postavenie na vyššom stupni. Zločineckej skupine sa podľa obžaloby podarilo v roku 2007 podvodne získať celkom 40 hektárov pôdy v extraviláne a 40 árov pôdy v intraviláne Rusoviec, ktoré patrili rakúskemu občanovi, ktorý v tom čase ležal vo vysokom veku v kóme v rakúskom sanatóriu. Mali mu tým spôsobiť škodu vo výške 781 411 eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavská pozemková mafia #Tibor Hamar