Pokračovanie článku: Zdravotníci musia ísť povinne do práce. Štát to môže prikázať aj iným

Nadčasy budú povinné

Líder koaličnej strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík si ešte v apríli pohneval zdravotníkov úvahou nad alternatívou k núdzovému stavu a navrhoval uvalenie pracovnej povinnosti zdravotníkom aj mimo neho. Zdravotníci mu odkázali, že nežijú vo feudalizme a príkazy pracovnej povinnosti berú ako urážku. V zmysle uvedeného zákona platila pracovná povinnosť pre zamestnancov štátneho a súkromného sektora poskytovať ústavnú a ošetrovateľskú zdravotnú starostlivosť. Platil aj zákaz uplatňovania práva na štrajk osobám s uloženou pracovnou povinnosťou.

Ministerstvo hospodárstva pre Pravdu spresnilo, že finálny zoznam, koho sa mobilizácia dotkne, vďaka novému zákonu ešte nie je hotový. Zoznam musí byť prijatý nariadením vlády, ktorá potrebuje najskôr od okresných úradov vedieť, koho a kde potrebujú. No patria tam určite subjekty patriace pod rezort zdravotníctva, teda aj zhruba 70 nemocníc.

„V tomto prípade môžeme robiť od rána do večera, Zákonník práce pre nás neplatí," vysvetlil pre Pravdu šéf Lekárskeho odborového združenia a nemocničný lekár Peter Visolajský. Podľa neho zdravotníkov čaká prekladanie z jednej nemocnice do druhej, polícia s povolávacím príkazom pri dverách. V práci im už nebudú uznávať nadčasy a zamestnanci sa nebudú môcť odvolať na Zákonník práce. Novoprijatý pandemický zákon má zatiaľ platnosť do mája 2022.

Zákon zmietol zo stola aj deklaráciu, ktorú odborári predstavili začiatkom novembra. Lekárske odborové združenie chcelo pritlačiť na štát, aby zlepšil podmienky v slovenskom zdravotníctve. Inak by lekári neodrobili nadčasy. Pod deklaráciu sa podpísalo 2 511 lekárov z fakultných, univerzitných a regionálnych nemocníc, čo predstavuje nadpolovičnú väčšinu všetkých nemocničných lekárov. Všetci podpísaní boli pripravení na prelome rokov skoncovať s nadlimitnou nadčasovou prácou.

Visolajský pripomína, že ide o unikát v Európskej únii. „Minulý rok chcel maďarský premiér Viktor Orbán presúvať lekárov medzi nemocnicami, no na zmiernenie mobilizácie im upravil platy. U nás sa to podarilo prijať bez platov," pohoršuje sa. „Čudujeme že ľudia pri očkovaní a pri pandémii nepočúvajú lekárov, no vzor majú v pánovi premiérovi, ktorý schvaľuje veci bez toho, aby sa s nami rozprával. Nemajú odvahu prijať prísnejšie opatrenia v spoločnosti, no majú odvahu dať lekárom viac povinností," dodal a poukázal na to, že spoločnosť sa správa k lekárom tak, ako sa k nim správa aj vláda. „Tak načo tu zostávať?“ pýta sa Visolajský.

© Autorské práva vyhradené

303 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #pracovná povinnosť