Pokračovanie článku: Zdravotníci musia ísť povinne do práce. Štát to môže prikázať aj iným

O podmienkach rozhodne vláda

Nový pandemický zákon zavádza na pracoviskách režim OTP. Teda zamestnanci sa pri vstupe do práce musia preukázať dokladom o očkovaní, negatívnym testom či potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za spravodlivé Slovensko, SaS) minulý týždeň priblížila, že návrhom zákona dávajú nástroj zamestnávateľom, aby sa mohli legitímne opýtať zamestnancov na ich Covid pass. Dodala, že právna úprava sa má týkať všetkých zamestnancov, ktorí sú v štátnom aj súkromnom sektore. Ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje, že kontrola Covid passov a údajov v nich je legitímna, pretože nejde o zdravotnú dokumentáciu.

„Za zdravotnú dokumentáciu zákon však už nepovažuje výpisy zo zdravotnej dokumentácie. Obdobnou zdravotnou dokumentáciou ako Covid pass je napríklad potvrdenie o výsledku lekárskej prehliadky preukazujúce zdravotnú spôsobilosť uchádzača o vodičské oprávnenie," spresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

No ako budú opatrenia vyzerať v skutočnosti, musí vláda ešte len rozhodnúť. Rozmer opatrení a výnimky nastavuje vyhláškami Úrad verejného zdravotníctva. Jeho hovorkyňa Daša Račková tvrdí, že vyhlášku môžu hygienici vydať až po rozhodnutí vlády. Tá bude o zmenách rokovať v utorok.

© Autorské práva vyhradené

303 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #pracovná povinnosť