Vládne strany podľa komory neplnia predsavzatie zvyšovať platy učiteľom

Pedagogickí zamestnanci sú frustrovaní z toho, čo sa deje v odmeňovaní začínajúcich aj dlhoročných učiteľov. Vládne strany pred voľbami 2020 sľubovali zvýšiť mzdy začínajúcich pedagógov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve, čo sa zatiaľ nestalo. Vo štvrtok to pripomenul prezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimír Crmoman.

18.11.2021 11:32
debata (43)

Hnutie OĽANO, Sme rodina aj strana SaS sa pred parlamentnými voľbami zhodli, že je nutné zvýšiť mzdy začínajúcich učiteľov na úroveň priemernej mzdy v hospodárstve. „Tá bola v roku 2020 na úrovni 1133 eur. Začínajúci učiteľ podľa tabuliek však stále zarába 915 eur. Rozdiel v platovej tarife je tak 218 eur. Tým, že sa neplnia volebné sľuby, prichádza pedagóg o peniaze,“ poukázal Crmoman.

VIDEO: Výzva učiteľov vláde, pripomenuli sľuby o platoch.

Video

Pripomenul, že strana Za ľudí v predvolebnom programe presadzovala myšlienku zvyšovania platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve na úroveň 100 percent priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. „Momentálne učitelia zarábajú asi 70 percent tohto priemeru a na splnenie tohto sľubu by museli platy narásť v tomto roku o 34 percent,“ skonštatoval Crmoman.

SKU upozorňuje na hrozbu, že platy učiteľov neporastú už druhý rok za sebou. Pripomenula tiež, že doteraz nebol predstavený plán na zvyšovanie platov pedagógov. „Platy je potrebné zvýšiť o 11 percent, ak chceme dosiahnuť atraktivitu profesie učiteľa,“ dodala SKU.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #platy učiteľov #Vladimír Crmoman #Slovenská komora učiteľov