Vláda chce ústavou chrániť novinárov, nemá ešte ani definíciu povolania

O návrhu ústavného zákona, ktorý má riešiť ochranu novinárov a slobodu médií, sa naďalej rokuje v koalícii. Na pondelkovej tlačovej konferencii, na ktorej prezentovala stav aktualizovanej mediálnej legislatívy, to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

22.11.2021 12:25
milanová Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová počas tlačovej konferencie k mediálnym zákonom 22. novembra 2021 v Bratislave.
debata (26)

"Návrh tohto zákona, ktorý bude zastrešujúcim pre aktualizované mediálne zákony, chceme predložiť do legislatívneho procesu vo verzii, s ktorým bude všeobecný súhlas,“ zdôraznila ministerka.

Milanová poukázala na to, že doteraz nebol napríklad zadefinovaný pojem novinár a novinárska činnosť. "Snažili sme sa o naplnenie týchto dvoch pojmov v ústavnom zákone,“ uviedla. Samotná ochrana novinárov smeruje podľa nej k riešeniu situácií, v ktorých je novinár pri výkone svojej práce vystavený nebezpečenstvu. "Tu je ešte priestor na diskusiu s Ministerstvom spravodlivosti SR o znení textu,“ dodala.

Spolu so štátnym tajomníkom rezortu Radoslavom Kutašom prezentovali vývoj v aktualizácii mediálnej legislatívy. Poukázali na to, že nový zákon o mediálnych službách, rovnako i autorský zákon budú predložené na najbližšej schôdzi Národnej rady SR, v medzirezortnom pripomienkovom konaní je zákon o publikáciách.

Táto novela zaraďuje webové portály, prinášajúce každodenne novinárske texty, medzi periodické publikácie, preto sa i na ne bude vzťahovať napríklad právo na opravu. Návrh novely je opätovne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "K textu, ktorý sme do pripomienkového konania zaradili v októbri, prišlo viacero podnetov. Rozhodli sme sa ich zapracovať do znenia návrhu a už pozmenenú verziu opätovne zaradiť do legislatívneho procesu,“ vysvetlil štátny tajomník MK.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #novinári #Natália Milanová