Pokračovanie článku: 500 eur od Matoviča? Niekto krúti hlavou, pre iných je to neskoro

Čo bude ďalej?

Ak sa zaočkovaný osemdesiatnik rozhodne nevyužiť svoj poukaz, môže ho posunúť niekomu mladšiemu z rodiny. Ako viackrát zdôraznil Matovič, poukaz bude prenosný.

Ten, kto splní podmienku zaočkovania aj treťou dávkou, dostane QR kód. Podľa Matoviča môže využiť aplikáciu, alebo QR kód dostane vytlačený na papieri. Potom ho bude používať pri platení. Po prvý raz by mohli zaočkovaní použiť tento poukaz v marci na budúci rok.

Matovič tvrdí, že ak bude politická vôľa, návrh bude na vláde už budúci týždeň. „Budeme ho chcieť prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní,“ dodal. To znamená, že motivovať na očkovanie by mohol už tento rok.

„Tento návrh je obrazom jedného zásadného nešváru tejto, aj minulých vlád. Nápady prichádzajú zo dňa na deň a nikdy sa nezvažujú alternatívy. Raz je tu celonárodné testovanie, potom zase lotéria, potom zase bonus… V tomto prípade sa bavíme o potenciálnom výdavku rádovo stoviek miliónov eur. Je toto ten jediný a najlepší spôsob, ako ich minúť? Vláda by sa mala pokúsiť dokázať to, nie strieľať odboku,“ hovorí Vlachynský.

„Takýmito riešeniami len skôr či neskôr dospejeme k povinnému očkovaniu, pretože efekt neprinášajú. Čím neskôr to spravíme, o to budú vyššie dopady na spoločnosť. Dnes je isté, že ďalším lockdownom sa nevyhneme inak ako očkovaním,“ varuje lekár Visolajský.

Povinné očkovanie síce vládna koalícia má tiež na stole, ale nie je jednotná. Sme rodina hovorí jasne, že je proti. Podľa nedávnych vyjadrení premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) by sa povinné očkovanie mohlo dokonca týkať už päťdesiatnikov.

„No povinné očkovanie by muselo prísť ruka v ruke s odškodňovacím zákonom. Ak by sa pre to rozhodol štát, tak by očkovanie nabralo aj nový rozmer. Dnes je vakcína vnímaná tak, že kto chce, nech to riskne. No vo chvíli, keď by zodpovednosť prevzal štát, tak ľudia by začali vnímať aj vakcínu ako niečo overené, oficiálne a bezpečné,“ dodáva Visolajský.

© Autorské práva vyhradené

402 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie #koronavírus