Pokračovanie článku: Matovičova 500: Sme dlžníkmi dôchodcov, nechali sme ich napospas bláznom

Sulík: Skončí sa to fiaskom

„Znehodnocujeme samotnú vakcínu. Robíme z nej nepredajný tovar, ktorý potrebuje silnú podporu, aby sa dostal k ľuďom,“ upozornil minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík. Dodal, že sa obáva, že vzrastie aj korupcia. „Záujemca o poukážku podplatí lekára, ktorý ho zapíše do systému, získa poukážku a vakcínu vyleje do umývadla,“ doplnil.

VIDEO: Sulík: Dôvody, prečo SaS nepodporila Matovičov 500-eurový bonus.

Video

Ministerstvo financií vysvetlilo, že informácie o očkovaní si bude overovať v Národnom centre zdravotníckych informácií, ktoré eviduje všetky údaje o očkovaniach proti ochoreniu COVID-19.

„Učíme ľudí, aby si nechali platiť za to, že sa chránia,“ upozorňuje Sulík a pýta sa, odkiaľ sa na tento nápad zoberú peniaze. Rozdávanie 500-eurových príspevkov sa podľa neho skončí fiaskom.

Matovičovmu nápadu vyčíta, že sa poukážky budú dať použiť iba na Slovensku, čo Slovensku môže spôsobiť problémy vo vzťahu k Európskej únii. Spomína pritom na rekreačné poukazy bývalého predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS). Sulík tvrdí, že Európska únia ich vyhodnotila ako diskriminačné, čím sa Slovensko dopustilo priestupku, tzv. infringementu.

„Na Slovensku je 125-tisíc právnických osôb. Keď odrátame najväčšie firmy, ktoré platia najviac daní, zostane nám 120-tisíc firiem. Tie do roka zaplatia na dani z príjmu 500 miliónov eur. Takže 96 percent všetkých firiem zafinancuje jeden nápad Igora Matoviča,“ spresnil šéf liberálov.

Matovič je presvedčený, že postoj SaS a Richarda Sulíka k 500-eurovému príspevku za očkovanie je obrovským nepochopením tohto opatrenia. SaS podľa neho robí „na just Konzíliu odborníkov, hádže sa o zem a ich vinou sa budú zbytočne plniť nemocnice“.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #očkovanie #Igor Matovič #koronavírus