Pokračovanie článku: Matovičova 500: Sme dlžníkmi dôchodcov, nechali sme ich napospas bláznom

S kým môže Matovič počítať?

SaS ešte minulý týždeň bola ochotná prikývnuť na odmeňovanie, ak by bola suma najviac 150 eur. Liberáli dokonca Matoviča obvinili, že vyniesol informácie z koaličnej rady, hoci sa na konečnom návrhu koalícia nedohodla. Keď Matovič s Kollárom pohrozili, že z očkovacej témy urobia hodnotovú tému o ochrane života, pri ktorej sa nevyžaduje súhlas všetkých štyroch koaličných partnerov, SaS návrh nevetovala, iba s ním nesúhlasila.

„Rozhodli sme sa, že budeme hlasovať proti, nebudeme to vetovať. Nech sa páči, nech to ide do parlamentu. Ale v parlamente sa buď zdržíme, alebo zahlasujeme proti, nebudeme v pléne znižovať kvórum,“ skonštatoval Sulík.

To by znamenalo, že Matovič môže z koalície rátať iba s hlasmi OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. OĽaNO má v súčasnosti 51 poslancov, Sme rodina 17 a Za ľudí štyroch. To je spolu iba 72 poslancov. Ak by bolo plénum plné, potrebuje ešte štyroch poslancov, aby návrh prešiel.

Hoci sa Matovič ešte v pondelok pýtal, či má žiadať o pomoc „nezodpovednú opozíciu“, ak by chcel svoj nápad presadiť, zrejme bude potrebovať pomoc mimo koalície. Robert Fico, šéf opozičného Smeru, koalícii odkázal, že peniaze v hotovosti by mal dostať každý dôchodca, aby preklenul obdobie zdražovania. Aj Peter Pellegrini, ktorý vedie stranu Hlas, povedal, že 200 eur by mali penzisti dostať v hotovosti v januári, a tristo eur by sa mohlo použiť ako motivácia na očkovanie.

Heger: Povinné očkovanie je dobrá myšlienka

Premiér po rokovaní vlády priznal, že si myslí, že povinné očkovanie niektorých skupín je dobrá myšlienka. „Som rád, že si čím ďalej tým viac ľudí uvedomuje, že toto je jediná cesta a nie iba na Slovensku. To je to, čomu sa teším,“ povedal.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za slušné Slovensko, SaS) si vie predstaviť debatu o povinnom plošnom očkovaní proti ochoreniu covid pre osoby nad 12 rokov. Prípadné zavedenie celoplošného očkovania by podľa nej bolo dobré upraviť samostatným zákonom. Uviedla to ešte v pondelok. „Osobne sa prihováram za povinné očkovanie. Myslím si, že postupne nastal čas. Je úplne legitímne sa rozprávať nielen o skupinách profesií, ktoré sú dôležité pre chod štátu,“ povedala Kolíková.

V prípade zavedenia plošného očkovania hovorí tiež o potrebe jednoduchého a zrozumiteľného odškodňovacieho procesu. Pri zavedení povinného očkovania pre určitú vekovú skupinu by bolo podľa Kolíkovej nutné dôsledne zvážiť vekovú hranicu. Myslí si, že plošné očkovanie pre osoby nad 12 rokov by bolo v niečom právne jednoduchšie. Dodala, že ide o jej osobný názor a v strane SaS ešte o tejto otázke prebieha diskusia. Strana SaS by sa mala vo štvrtok večer stretnúť a rozhodnúť sa na spoločnom postoji v otázke povinného očkovania. Závery chcú prezentovať v piatok.

Remišová už tiež verejne vyhlásila, že chce najskôr skúsiť presviedčať ľudí na očkovanie. No ak počty zaočkovaných nestúpnu, je možná debata o povinnom očkovaní.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #očkovanie #Igor Matovič #koronavírus