ÚVZ zverejnil vyhlášky upravujúce nové pandemické opatrenia

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil vo štvrtok vo vestníku vlády dve vyhlášky, ktoré upravujú nové pandemické opatrenia. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková. ÚVZ SR vysvetlil, ako budú fungovať režimy OP a OTP.

09.12.2021 17:00 , aktualizované: 18:47
Núdzový stav / Opatrenia / Obchody / Foto:
Interiér tržnice na Trnavskom mýte v Bratislave
debata (49)

Hromadné podujatia sú zakázané

Hromadné podujatia sú od piatka (10. 12.) zakázané. Výnimku zo zákazu usporiadania majú hromadné podujatia v režime očkovaní a prekonaní (OP) do desiatich osôb. Podľa ÚVZ sa môžu konať len v súvislosti s výkonom práce. Organizátor musí zabezpečiť oznam o tom, že sa hromadné podujatie organizuje, pripomína Račková.

V kostoloch bude povolených najviac 30 ľudí alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov. Sobáše a krsty sa môžu uskutočniť maximálne za účasti šiestich osôb. Do tohto počtu sa nezapočítavajú osoby na strane organizátora, poukazuje Račková.

Vladimír Lengvarský Čítajte aj Lengvarský: Interval medzi podaním 2. a 3. dávky vakcíny by sa mohol skrátiť

Pokračuje, že výnimku majú i pohreby, ktoré sú bez kapacitných obmedzení. Dodržať sa majú opatrenia. Na sobášoch, krstoch, pohreboch, bohoslužbách sa budú musieť dezinfikovať použité predmety. Zakazuje sa pitie z jednej nádoby viacerým ľuďom. V prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho, si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky, pri prijímaní ‚pod obojím‘ treba použiť pri každom prijímajúcom vždy novú lyžičku, uvádza sa vo vyhláške.

Povolené sú aj voľby a profesionálne športové súťaže. Tie majú byť bez účasti divákov. Povinné je tiež testovanie hráčov a členov organizačného tímu, tvrdí Račková. Dodáva, že činnosť karanténneho tréningového centra pre vrcholový šport je povolená len na základe súhlasu ministerstiev zdravotníctva a školstva.

V režime OP budú otvorené všetky obchody a niektoré služby

Od piatka (10.12.) môžu byť pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch a pre očkovaných proti tejto chorobe (OP) otvorené všetky obchodné prevádzky a niektoré služby. Obchody so základnými potrebami budú otvorené v režime základ. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú vo štvrtok zverejnil Úrad verejného zdravotníctva.

V režime základ, to znamená bez kontroly zdravotného stavu, budú otvorené napríklad predajne potravín, lekárne, predajne krmív pre zvieratá, čerpacie stanice, predajne náhradných dielov pre autá, drogérie či predajne novín a tlačovín. Fungovať môžu aj výdajné miesta tovarov zakúpených na diaľku, balíkomaty, pošty, banky či obchodné miesta sieťových operátorov.

Otvorené môžu byť v režime základ aj predajne domácich a záhradkárskych potrieb, nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská s predajom sadeníc, kvetov, zeleniny, ovocia, potravín. V tomto prípade však prevádzkovatelia trhovísk musia zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovaný vstup a výstup a vzdialenosť predajných miest dva metre od seba.

Korona / Covid / Zdravotník / Hospitalizácia / Nemocnica / Čítajte aj Seniori sú najväčšou skupinou ľudí, ktorí sú hospitalizovaní a nezaočkovaní

V režime základ môžu byť otvorené aj niektoré služby ako napríklad kľúčové služby, opravy a servis elektroniky, obuvi, odevov, vozidiel, bicyklov a ďalších či opravy strojov a zariadení. Fungovať bez obmedzení môžu aj liečebné kúpele a kúpeľné liečebne poskytujúce služby pacientom na základe predpisu lekára, pohrebné služby, technické a emisné kontroly, taxislužby, advokáti, notári či exekútori.

Len v režime OP môžu od 10. decembra fungovať prevádzky fitness, autoškoly, kaderníctva, holičstvá, prevádzky manikúr alebo pedikúr. Len v režime očkovaní, testovaní alebo prekonaní (OTP) môžu fungovať hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, avšak iba v súvislosti s výkonom práce alebo za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia.

ÚVZ spresnil, že obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ. Do obchodných domov tak môžu vstúpiť všetci bez ohľadu na imunitný status. Na ten sa potom prihliada pri vstupe do jednotlivých prevádzok. Napríklad do lekárne môžu vstúpiť všetci, avšak do predajne šatstva iba v režime OP.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad verejného zdravotníctva #ÚVZ #koronavírus