Premiér Heger je za povinné očkovanie. Podporí ho koalícia, alebo ho potopí?

Strana Hlas sa rozhodla kráčať vlastnou cestou, a odpája sa od Smeru. „Peter Pellegrini nechce zostať v izolácii, do ktorej sa dostáva Robert Fico,“ povedal v podcaste Marián Repa.

11.12.2021 06:00
debata (336)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Parlament schválil finančnú odmenu pre seniorov, ktorí sa rozhodnú dať očkovať. Nápad veľmi rýchlo presadil minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Získal hlasy celej koalície, podvolila sa dokonca aj SaS Richarda Sulíka. „Je to politický úspech Matoviča, ktorý mu nemožno uprieť,“ konštatoval v podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa.

Je presvedčený, že vyplatenie 300 eur bude motivovať seniorov, ktorí doteraz s vakcináciou váhali. Pýta sa ale, prečo minister financií neprišiel s týmto návrhom ešte na jeseň, keď vláda aj odborníci vedeli o hroziacej tretej vlne pandémie.

„Matovič chcel, aby to vyznelo tak, že len on má v koalícii nápady a riešenia,“ dodal komentátor denníka Pravda Repa.

Podrobnejšie v podcaste vysvetľuje rozhodnutie opozičnej strany Hlas, ktorá Matovičov návrh napokon podporila: „Peter Pellegrini sa definitívne vydal inou cestou ako Robert Fico.“ Na rozdiel od Smeru, ktorý podľa Repu „vsadil“ na antivaxerov a stal sa ich hovorcom, Hlas chce mať do budúcich volieb koaličný potenciál, a odmieta izoláciu.

„Pellegrini sa tiež dostal do pasce, lebo on chcel, aby dôchodcovia dostali peniaze v hotovosti, a bez ďalších podmienok. Preto nemohol byť proti, keď mu Matovič vyhovel,“ upresnil komentátor.

V podcaste si vypočujete aj úvahy o povinnom očkovaní ľudí nad 60 rokov, ktoré presadzuje premiér Eduard Heger (OĽaNO). Repa predpovedá v tejto súvislosti nový koaličný konflikt, a stane sa tak podľa neho už v januári. Prečo premiér ide do tejto citlivej témy, keď proti sú Matovič aj Boris Kollár (Sme rodina)? „Chce sa konečne zviditeľniť, a vie, že iná cesta neexistuje,“ pripomenul komentátor.

V podcaste hovoríme o tom, že nielen očkovanie a pandémia, ale aj ekonomické problémy dostali Slovensko do závozu, v akom nebolo od čias Vladimíra Mečiara (HZDS). „Upadáme ekonomicky, politicky, morálne,“ varuje Repa.

Nevylučuje, že tento negatívny trend prinesie objednávku na novú politickú stranu, ktorá by prepad krajiny zastavila. „Kto, a čo to bude je veľká neznáma,“ dodal.

Prečo SaS pod vedením Richarda Sulíka vymenilo otvorené školy za otvorené obchody? Kto podporí premiéra Hegera v téme povinného očkovania? Prečo Robert Fico vsadil na antivaxerov? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s komentátorom denníka Pravda Mariánom Repom.

© Autorské práva vyhradené

336 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu