Žiadna z mocí nemôže generálnemu prokurátorovi ukladať, ako má postupovať, tvrdí Žilinka

Žiadna zo zákonodarnej, výkonnej alebo súdnej moci nemá právo ukladať generálnemu prokurátorovi SR, akým spôsobom má uplatňovať svoje zákonné oprávnenia ani ako má postupovať v konkrétnej trestnej veci, uviedol šéf Generálnej prokuratúry Maroš Žilinka.

18.12.2021 16:57
Maroš Žilinka Foto:
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (235)

Reagoval tak na skupinu poslancov SaS a OĽaNO, ktorá sa obrátila na Ústavný súd v súvislosti s využívaním sporného paragrafu 363 Trestného poriadku generálnym prokurátorom.

VIDEO: Koaliční poslanci vysvetľujú, prečo sa obrátili na Ústavný súd.

Video

Poslanci podľa Žilinku svoj návrh na vyslovenie nesúladu paragrafu 363 s Ústavou SR postavili na tvrdení, že prokuratúra je súčasťou výkonnej moci, čo vyvrátil aj nález Ústavného súdu. „Je preto nepochybné, že v SR prokuratúra nie je súčasťou výkonnej moci, ako to nesprávne tvrdia navrhovatelia, ktorí navyše prikladajú tomuto tvrdeniu povahu rozhodujúceho východiska pre tvrdený nesúlad napadnutých ustanovení Trestného poriadku s Ústavou SR,“ skonštatoval Žilinka.

Predmetom rozhodovania Ústavného súdu nebude podľa Žilinku preskúmanie spôsobu, akým sa používa paragraf 363, ale preskúmanie a rozhodnutie, či napadnuté ustanovenie je alebo nie je v súlade s ústavou.

Poslanci chcú vedieť, či spôsob, akým ustanovenie generálny prokurátor Žilinka využíva, je v súlade s Ústavou. V piatok o tom informoval poslanec Alojz Baránik (SaS). Sporný paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon.

VIDEO: Čo konkrétne chcú poslanci vedieť? Vysvetľuje Alojz Baránik.

Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

235 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Maroš Žilinka