Hovorí o tom vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá umožňuje otvoriť prevádzky verejného stravovania a hostia za určitých podmienok môžu jedlo skonzumovať na mieste. Do prevádzok však budú môcť ísť len zaočkovaní a ľudia, ktorí prekonali covid.
VIDEO: Otvorili reštaurácie pre zaočkovaných a prekonaných.Hygienici stanovili pre takéto prevádzky aj ďalšie podmienky. Maximálna obsadenosť má byť len 50 % kapacity zariadenia, konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb. Pri jednom stole môžu byť najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti a medzi stolmi treba zabezpečiť odstup dva metre.
Ak chcú prevádzky fungovať v režime základ, čiže pre všetkých, tak len prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou.
Hygienici upozorňujú, že maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.