Pokračovanie článku: Lenč: Koalícia sa bude potácať v nekončiacej sa kríze vzájomnej dôvery

V politike (v koaličnej obzvlášť) platí, že reformy, ktoré sa nepodarí presadiť v prvých dvoch rokoch vládnej koalície, sa už nepodarí presadiť vôbec. Z tohto pohľadu je tak zvláštne, že niektoré z kľúčových reforiem, ktoré sú nadviazané aj na plán obnovy, by sa mali dostať na rokovanie parlamentu až v na prahu tretieho roka koalície, a to za situácie, keď časť koalície už rozhodne nie je reformne naladená. Však aj tie, ktoré boli v parlamente schválené, prešli iba s hlasmi mimoparlamentnej opozície. To znie síce ako oxymoron, no v kontexte bizarností v našej politike až tak neprekvapuje. Takže ohľadom vašej otázky: Áno, mali v koalícii brať ohľad na to, že čas na reformy sa kráti a aspoň na čas zahodiť konflikty za hlavu. No súčasne vidíme, že toho nie sú schopní. A tak sa potenciálne môže stať to, že okrem reforiem stratíme aj možnosť využiť prostriedky z plánu obnovy.

Rok 2022 bude neštandardný i v tom, že nás čakajú spojené komunálne a župné voľby. Očakávate vyššiu volebnú účasť? A ktorá časť politického spektra môže z nich najviac vyťažiť?

Takmer rok pred voľbami je mimoriadne ťažké prejudikovať, ako voľby dopadnú, a to tak v rovine účasti na voľbách, ako aj víťazov a porazených. Je však niekoľko premenných z minulosti, ktoré by mohli platiť aj v týchto voľbách. Volebná účasť v komunálnych voľbách je priemerne dvojnásobne vyššia, ako je účasť vo voľbách do samosprávnych krajov. Z toho je možné vyvodiť to, že spojenie týchto volieb by malo mať pozitívny dosah na zvýšenie účasti vo voľbách do vyšších územných celkov. Volebná účasť v spojených voľbách by tak mohla dosiahnuť úroveň 50 percent. Samozrejme, tú ovplyvní nielen aktuálna politická situácia, mobilizácia voličov zo strany kandidátov a politických strán, ale aj aktuálne počasie.

Ktorá časť politického spektra môže z nadchádzajúcich volieb najviac vyťažiť?

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #koalícia #Jozef Lenč #rok 2022 #Hegerova vláda