Incident v Miloslavove zobudil aj politikov. Máme nové informácie, tvrdí Hamran

Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce meniť trestný zákon. Gábor Grendel (OĽaNO) zvoláva branno-bezpečnostný výbor. Šéf polície Hamran žiada politikov a verejnosť, aby nechali pracovať policajtov - profesionálov. Majú podľa neho už informácie, ktoré nie sú verejne známe.

06.01.2022 20:30 , aktualizované: 07.01.2022 09:50
Miloslavov, bývalé družstvo Foto:
Polorozpadnutá vrátnica a brána, ktoré vedie do rozľahlého areálu bývalého družstva v Miloslavove. Pred rokmi tu chovali ošípané.
debata (98)

Incident, ktorý sa udial v Miloslavove 2. januára podvečer zobudil aj politikov. V budovách bývalého družstva mala skupina tínedžerov opiť a zbiť jedenásťročné dievča. Navyše si svoje konanie nakrúcali a internetom sa šírili aj videá, ktoré môže polícia vyhodnotiť nielen ako šikanu. Zatiaľ prípad vyšetruje ako lúpež, keďže tínedžeri dievča okradli asi o šesť eur.

„Skupina frackov toto robí opakovane. Pýtam sa, dokedy sa táto spoločnosť bude na to pozerať, že nám šikanujú deti, že nám ich opíjajú, že nám ich mučia, že nám ich bijú a zanecháva to na nich absolútne nezmazateľné stopy, ťažké rany na psychike. Veď také dievča sa môže jedného dňa rozhodnúť spáchať samovraždu, lebo jej fotky chodia po internete,“ vyhlásil líder vládneho hnutia Sme rodina a predseda Národnej rady Boris Kollár.

VIDEO: Boris Kollár o incidente v Miloslavove.

Video

Argumentuje pritom počtom svojich detí. „Musím povedať, že som otec veľa detí a mňa sa to osobne dotklo. Neviem si predstaviť, že mojej jedenásťročnej dcére by toto niekto spravil. Ako spoločnosť sa musíme proti tomu postaviť. Toto nie je mysliteľné, aby nejaké rodiny boli nedotknuteľné, tam ta hlavná aktérka má možno mamu policajtku,“ pokračoval.

Na najbližšiu koaličnú radu, ktorá by mala byť budúci pondelok, predvoláva ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). „Budem od neho požadovať jasné kroky, akým spôsobom sa na Slovensku zamedzí takejto šikane. A keď to bude nutné, tak vyvolám zmenu trestného zákona, aby takéto deti, ktoré takúto šikanu robia, skončili v tzv. polešovniach až do svojho osemnásteho roku života,“ vyhlásil Kollár.

Podľa neho je šikany veľa. „Takto musíme postupovať, aby aj tí, ktorí to robia a neboli odhalení, vedeli, že keď takéto niečo spáchajú, skončia v tých ústavoch nekompromisne. Budem to požadovať, lebo toto musíme zastaviť,“ dodal nahnevaný predseda parlamentu.

Hamran hovorí o nových informáciách

Šéf polície Štefan Hamran žiada, aby politici aj verejnosť boli zdržanliví a nechali pracovať policajtov – profesionálov. Podľa Hamrana polícia už disponuje informáciami, ktoré nemá k dispozícii široká verejnosť, politici a ani médiá. Uviedol to v piatok na sociálnej sieti. K prípadu sa chce vyjadriť osobne „hneď ako to procesná situácia umožní“.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) neúhlasí s tvrdením, že polícia nekoná. Má od Hamrana ubezpečenie, že sa prípadu venuje maximálna pozornosť.

„To, že verejnosť nevie a ani nemá vedieť o každom ich kroku, predsa nemá vytvárať priestor na spochybňovanie ich práce. Polícia okrem represívnej činnosti pri takýchto incidentoch pôsobí významným spôsobom aj preventívne. Rovnako ako preventisti v Policajnom zbore, tak aj pracovníci prevencie kriminality majú v predškolských a školských zariadeniach prednášky venujúce sa aj témam diskriminácie, psychickej, fyzickej či virtuálnej šikane. Školské zariadenie v Miloslavove podľa mojich informácií nebolo výnimkou,“ uviedol Mikulec. Dodal však, že „úlohou polície nie je suplovanie výchovy za rodičov či školu. Práve oni sú najbližším kontaktom, ktorý dokáže pomôcť a usmerniť. Polícia nastupuje tam, kde zlyhali iní“.

Na prípad sa pozrie aj Žilinka

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať zákonnosť postupu a konania orgánov činných v trestnom konaní, vrátane správnosti právneho posúdenia skutku v trestnej veci, týkajúcej sa napadnutia 11-ročnej žiačky základnej školy v obci Miloslavov, ku ktorému došlo 2. januára 2022, píše sa v stanovisku generálnej prokuratúry

„Taktiež krajskému prokurátorovi uložil, aby sa udalosťami zaoberal komplexne, nielen z pohľadu trestnoprávneho, ale aj možného uplatnenia oprávnení prokurátora v netrestnej oblasti – starostlivosti o maloletých. Zároveň vo veci nariadil správovú povinnosť vo vzťahu k trestnému odboru a netrestnému odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, ktorých prokurátori budú vo veci vykonávať dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov. Generálny prokurátor Slovenskej republiky si taktiež vyhradil pravidelné informovanie o stave trestného konania“.

Miloslavov, bývalé družstvo Čítajte viac Miloslavčania sa hnevajú: V obci mali tínedžeri opiť a zbiť len 11-ročné dievča

Gábor Grendel, podpredseda Národnej rady za najsilnejšie hnutie OĽaNO, zasa oznámil, že prípad z Miloslavova prerokujú poslanci aj na mimoriadnom zasadnutí branno-bezpečnostného výboru.

„Otrasný prípad šikanovania 11-ročného dievčaťa z Miloslavova prerokujeme na najbližšom, mimoriadnom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. O zaradenie tohto bodu som dnes požiadal jeho predsedu, kolegu Juraja Krupu. Preveríme všetky podozrenia, ktoré prípad sprevádzajú. Hlavne, či polícia a prokuratúra urobili všetko, čo mali,“ sľubuje Grendel.

Zároveň vyzval verejnosť, aby mu napísala prípadné ďalšie tipy.

V komentároch zareagoval Juraj Šeliga zo strany Za ľudí. „Vďaka Gábor za tento postup. Detskej šikane takýchto rozmerov musíme venovať veľkú pozornosť,“ pochválil kolegu.

Polícia, ktorá bola ešte v stredu pomerne skúpa na informácie, v najnovšom stanovisku vysvetľuje, že koná od prvého momentu, kedy ešte verejnosť o prípade nevedela.

„Obvinenie z lúpeže, za ktorú samotnú môže byť uložený dvojciferný trest, je jedným z prvým krokom vo veci. Obvinenie môže byť zmenené – prekvalifikované,“ upozorňujú policajti. Práve kvalifikácia činu tínedžerov hnevá časť verejnosti.

Ďalej upozorňuje, že každý, kto disponuje dôkazmi o trestnej činnosti páchateľov a neposkytne ich polícii, tak páchateľov chráni. „Zverejňovanie dôkazov o trestnej činnosti pomáha páchateľom s prípravou taktiky na ich obhajobu,“ pokračuje polícia.

Incident vyvolal veľkú vlnu nevôle nielen v samotnom Miloslavove. Na sociálnych sieťach sa totiž objavili informácie, že podobné útoky sa už v tejto obci odohrali.

„Vyšetrovanie má svoje zákonné postupy a lehoty, netrvá jednu hodinu ako v CSI,“ podotýkajú policajti.

Na obvinenia, že polícia nekoná, lebo rodič jednej z útočníkov je príslušníkom zboru, je táto odpoveď: Políciu nezaujíma, kto je koho príbuzný.

„Vyšetrovateľ nebude konať tak, aby sa síce možno jeho expresný postup zapáčil verejnosti, ale na druhej strane by bolo pre jeho nezákonnosť vyšetrovanie napokon zmarené,“ upozorňujú policajti na sociálnej sieti s tým, že „vyšetrovateľ bude konať len a len podľa zákona, aby vyšetrovanie riadne ukončil s cieľom žiadosť učinenia spravodlivosti“.

No a na záver policajti vyhlásili, že nebudú „s cieľom senzácie zverejňovať podrobnosti vyšetrovania, ani nič, čo sa týka obete“. „Polícia jej nebude pripomínať traumu, ktorú si tak či tak môže niesť po celý zvyšok života. Verejnosť bude informovaná o priebehu/konci vyšetrovania,“ uzatvára polícia.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #šikanovanie #Miloslavov