Advokát Gašpar zverejnil video, ako zadržali Bödöra

Keď na podnet Ústavného súdu prepustili minulý týždeň Norberta Bödöra z väzby, polícia o niekoľko hodín opäť zadržala v inej kauze. Jeho právny zástupca Pavol Gašpar zverejnil zostrihané video, ako zásah polície prebiehal.

20.01.2022 21:07
debata (191)
Video

„Po 19 mesiacoch strávených osamote na ploche 6 m2 bol prepustený na slobodu. Doma strávil necelé 2 hodiny, kedy došlo k zásahu policajného komanda a účelovému zadržaniu jeho osoby. Bol doslova vytrhnutý z náručia svojich detí a rodiny,“ píše advokát.

Na videu vidno, ako prišli policajti k Bödörovmu domu, ako nesú rebríky, neskôr ako mieria na dom samopalmi. Nitriansky podnikateľ im prišiel otvoriť bosý, len v ponožkách.

Gašpar tvrdí, že Bödör v minulosti „nekládol odpor, dostavoval sa na všetky úkony a nevyhýbal sa žiadnemu trestnému konaniu“. Dodal, že zbrane už dávno odovzdal polícii.

„V dome sa pritom nachádzali okrem iných osôb aj 4 maloleté deti. Norbert Bödör bol nútený v mrazivom počasí počas úvodných minút zásahu stáť bosý, bez topánok, v priestore pred jeho domom. Zasahujúci policajti pritom nemali problém mieriť samopalmi aj na jeho deti,“ pokračuje právny zástupca.

Podľa neho „vstup na pozemok a do obydlia, či obmedzenie osobnej slobody členov rodiny po tom čo Norbert Bödör dobrovoľne podstúpil úkon zadržania pred svojim domom je trestný čin a využijeme všetky zákonné prostriedky aby sme vyvodili zodpovednosť voči konkrétnym osobám“.

Bödöra prepustili z väzby v kauze Dobytkár minulý štvrtok. Ešte v ten deň ho polícia opäť zadržala. Ide o kauzu Valčeky, v ktorej ide o fiktívne dodávky ocele. V tej figuruje aj synovec bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu (vtedy Smer, dnes nez., Hlas). Bödör je podozrivý, že za úplatok 50-tisíc eur zariadil, aby polícia neriešila Štefana Žigu. Požiadať o to mal Peter Žiga. V tejto veci vypovedá Bernard Slobodník, bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície NAKA.

V nedeľu ho Špecializovaný trestný súd nevzal do väzby. Prokurátor podal sťažnosť voči tomuto rozhodnutiu. O väzbe pre Bödöra má teda rozhodovať Najvyšší súd. Ten však zrušil termín pojednávania, dôvodom je námietka zaujatosti, ktorú obvinený podal voči sudcom Jurajovi Klimentovi a Petrovi Štiftovi. Ďalší termín zatiaľ nie je určený.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Bödör