Prezidentka diskutovala s cirkvami o zmiernení napätia

Zuzana Čaputová považuje za ústrednú a dôležitú tému tohto roka to, ako je možné prispieť k zmierneniu napätia v spoločnosti a k jej zjednoteniu.

21.01.2022 11:44 , aktualizované: 14:36
Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas stretnutia s cirkvami v Prezidentskom paláci 21. januára 2022.
debata (62)

Prezidentka sa s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností zhodla na tom, že napätie v spoločnosti aj vplyvom pandémie je mimoriadne veľkým problémom. Povedala to vo svojom vyhlásení po stretnutí.

„Rozprávali sme sa o tom, ako môžeme pomôcť tomu, aby spoločnosť bola súdržnejšia. Lebo ak sme súdržnejší, vieme prekonať všetky krízy ďaleko lepšie. Myslím, že by pomohlo, ak by sme našu spoločnosť nevnímali iba v dvoch extrémnych polaritách ľudí, ktorí chcú spolu iba bojovať,“ povedala prezidentka. Doplnila, že sú ľudia, ktorí hľadajú, chcú počúvať a ktorým stojí za to spájať sa a byť v jednote.

Stretnutie s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností, ktoré u prezidentky prebehlo formou diskusie, by malo túto jednotu aj znázorňovať. „Odnášam si veľa zaujímavých podnetov. Myslím, že pointou tohto stretnutia je to, aby sme sa pokúsili byť zjednotení v hodnotách, ktoré sa snažíme žiť a reprezentovať aj navonok pri pestrosti názorov. O názoroch sa dá diskutovať, v hodnotách skúsme byť jednotní,“ uzavrela hlava štátu.

Prezidentka sa po stretnutí poďakovala všetkým predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností za ich službu v uplynulom roku. Zároveň im popriala aj veľa síl a zdravia do ďalšieho pôsobenia v roku 2022.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Ako prezidentka Čaputová diplomaticky vykľučkovala

Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) a predseda Ekumenickej rady cirkví Ivan Eľko po stretnutí ocenil nový formát prijatia, v ktorom bolo viac bezprostredného zdieľania názorov prezidentky a účastníkov. „Hovoril som o našich skúsenostiach s pandémiou v roku 2021, o hrdinstve kresťanov z našich miestnych komunít, o našej lojalite s opatreniami a o tom, že sme ako vodcovia cirkvi museli ísť akoby sami proti sebe, keď sme rešpektovali zákazy bohoslužieb. Išlo nám o príspevok k riešeniu pandemickej situácie, o naše spoločné dobro,“ povedal. Dodal však, že čoraz ťažšie sa akceptuje stav, keď jedným vstup do prostredia cirkvi umožnený je a ďalší zostávajú vonku.

Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský priblížil, že viacerí predstavitelia cirkví hovorili, že nastal čas, aby otvorene povedali, že služba, ktorú konajú, nepatrí medzi službu vymedzenú verejnými zhromaždeniami, ale že patrí k esenciálnym požiadavkám a potrebám každého človeka. Zároveň ocenil tému stretnutia. „Spájanie, zmierovanie je aktuálne vždy,“ dodal Zvolenský.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkvi #Zuzana Čaputová