Lepšie bude zostať doma. V nedeľu platí najvyššia výstraha pred vetrom

Slovensko zasiahne v nedeľu silný vietor, ktorý bude fúkať takmer na celom území krajiny.

29.01.2022 14:06 , aktualizované: 22:59
turistika Foto:
Na snímke turisti počas výstupu na vrch Suchý v Krivánskej Malej Fatre 23. januára 2022.
debata (6)

Na horách v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji môže v polohách od zhruba 1700 metrov nad morom dosiahnuť priemernú rýchlosť 110 a krátkodobo v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu tretieho stupňa.

Najvyššia výstraha platí v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. „Predpokladaná rýchlosť vetra je extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ varujú meteorológovia. Horská záchranná služba na sociálnej sieti spresnila, že takto mimoriadne silný vietor na horách sa očakáva v pohorí Západných, Vysokých a Nízkych Tatier.

VIDEO: Predpoveď počasia na víkend
Video

Druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách platí v okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Martin, Žilina a Turčianske Teplice. Vietor tu nad pásmom lesa môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 90 až 105, alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Takáto rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

VIDEO: Silný vietor zasiahol aj Bratislavu.
Video

Prvý stupeň výstrahy pred vetrom na horách je vyhlásený v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom i Košickom kraji. Vietor v tunajších horách a najmä na ich hrebeňoch môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 až 85 a krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 135 kilometrov za hodinu.

Až do 40 cm snehu

So silným vetrom treba v nedeľu rátať aj pod horami. Pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj i v okrese Poprad a Brezno platí výstraha druhého stupňa. Vietor tu môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 60 a krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 až 105 kilometrov za hodinu. SHMÚ upozorňuje, že pravdepodobnosť spôsobenia škôd pri tak silnom vetre je vysoká. Silný vietor bude fúkať aj na väčšine stredného i časti východného Slovenska, kde môže vietor dosiahnuť rýchlosť krátkodobo v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

grécko sneh Čítajte viac Pre silné sneženie strávili noc v autách. Na gréckych diaľniciach uviazli tisícky ľudí

Meteorológovia varujú aj pred snežením v Žilinskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Košickom kraji, kde miestami môže napadnúť od 10 do 40 centimetrov snehu. Na cestách sa môžu zároveň tvoriť aj snehové záveje a jazyky. SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd nadpriemernou tvorbou snehových závejov a jazykov je tu vysoká. Prvý stupeň výstrah platí v Trenčianskom a Košickom kraji.

Vyhnúť sa horám, neparkovať pod stromami

Neparkovať vozidlá na rizikových miestach či vyhnúť sa pohybu po horách a prechádzkam v lese i v parkoch. Aj to sú odporúčania, ktoré zverejnilo ministerstvo vnútra pre očakávaný mimoriadne silný vietor.

Hasiči spolu s krízovým riadením rezortu vnútra radia neparkovať autá pri silnom vetre pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi či billboardmi. „Pred príchodom vetra treba doma vykonať preventívne opatrenia, pozatvárať a zaistiť okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevniť predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť okolie (záhradný nábytok, kvetináče, náradie, sklenené či plechové predmety),“ spresnili v odporúčaniach.

Radia taktiež vytvoriť pre zvieratá žijúce na dvore dočasné útočisko, pretože predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra im môžu ublížiť. Ľuďom odporúčajú zdržiavať sa v bezpečných objektoch, obmedziť šoférovanie, vyhnúť sa pohybu po horách a prechádzkam v lese a v parkoch. Pri šoférovaní by mali vodiči preferovať pomalú jazdu vo vozidle, ktoré môžu silné poryvy vetra prevrátiť.

„Vyhýbať sa treba kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi. Pokiaľ auto zasiahne strom či konár, kontaktovať tiesňovú linku,“ informuje rezort vnútra. Ľudia by podľa neho mali sledovať poveternostnú situáciu z bezpečia domova, v žiadnom prípade neskúmať terén. „Majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok,“ podotklo ministerstvo.

Bratislava: Budú padať aj zdravé stromy

Mesto Bratislave neodporúča v nedeľu pre očakávaný silný vietor pohyb po parkoch, cintorínoch a lesoch. Z bezpečnostných dôvodov bude v nedeľu zatvorená aj bratislavská zoologická záhrada. Mestské lesy v Bratislave žiadajú verejnosť, aby do lesoparku nechodili.

„Na celú nedeľu je predpovedaný silný vietor na území Bratislavy, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť viac ako 60 a v nárazoch až 105 kilometrov za hodinu,“ varuje hlavné mesto. Takáto rýchlosť vetra je podľa samosprávy nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

„Za takýchto podmienok budú padať aj zdravé stromy, návštevu lesoparku preto z bezpečnostných dôvodov odložte na iný deň,“ odporúča organizácia Mestské lesy v Bratislave.

Silný vietor potrápi aj Česko

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšíril výstrahu pred nedeľňajším vetrom. Vysoký stupeň výstrahy najnovšie platí pre celú severovýchodnú časť Čiech, Sliezsko a časť Zlínskeho kraja.

ČHMÚ na Twitteri napísal, že súčasná výstraha je v platnosti od soboty 29. januára od 5.00 h do polnoci v noci na pondelok 31. januára. ČHMÚ zvyšuje stupeň nebezpečenstva z nízkeho na vysoký v prípade vetra na nedeľu 30. januára pre celú severovýchodnú časť Čiech, takmer celý Olomoucký kraj, Juhomoravský kraj, časť Moravsko-sliezskeho kraja a časť Zlínskeho kraja.

Meteorológovia už počas soboty očakávajú zosilňovanie západného a severozápadného vetra postupne na celom území ČR s výnimkou Moravy, píše spravodajský server Novinky.cz. Vietor v nárazoch dosiahne rýchlosť 65 až 80 kilometrov za hodinu, na horách miestami až 110 kilometrov za hodinu.

V nedeľu má vietor ešte zosilnieť až na 130 kilometrov za hodinu na horách, píše ČHMÚ na svojej webovej stránke. Silný vietor podľa meteorológov spôsobí komplikácie najmä v doprave a oblasti energetiky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #výstrahy #silný vietor