Prekonavší už nemusia ísť po príchode na Slovensko do karantény. Skráti sa aj platnosť očkovania

Ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú mať po príchode na Slovensko rovnaké podmienky ako očkovaní. Domáca karanténa nebude od piatka povinná pre prekonavších a kompletne zaočkovaných. Ich povinnosťou je registrovať sa do systému eHranica raz za šesť mesiacov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zverejnenej vo Vestníku vlády SR.

31.01.2022 17:29
hranica, kontrola, polícia, vojaci, Foto: ,
Policajná kontrola na hraniciach. Ilustračná foto.
debata (94)

Karanténa pre nezaočkované osoby sa po príchode na Slovensko skracuje z desať na päť dní pri bezpríznakovom priebehu choroby alebo po negatívnom PCR teste. Ten je možné vykonať hneď po príchode na Slovensko. „Upozorňujeme, že v čase prudkého rastu počtu pozitívnych, môže byť náročné získať termín na PCR test v primeranom čase,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Dodala, že registrácia v eHranici zostáva pre neočkované osoby povinná po každom príchode na Slovensko.

Výnimku z karantény majú držitelia diplomatických a služobných pasov. Týkať sa to bude držiteľov po vstupe do SR po vykonávaní pracovných úloh v zahraničí a tých, ktorých pasy boli vydané v zahraničí.

VIDEO: Nové pravidlá domácej izolácie.
Video

Vyhláškou k režimu na hraniciach sa od piatka ruší zoznam rizikových krajín v súvislosti s variantom omikron a osobitné podmienky pre osoby, ktoré z rizikových krajín prišli. Veľká Británia sa zaradí medzi krajiny, z ktorých po prílete na Slovensko nie je potrebný PCR test.

Skráti sa platnosť očkovania

Platnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 sa od februára skráti z jedného roka na deväť mesiacov po poslednej dávke. ÚVZ SR preto upraví viaceré vyhlášky. V prípade vyhlášky k režimu na hraniciach sa platnosť skráti od 4. februára z dôvodu implementácie zmien do systému eHranica, informovala Račková.

„Európska komisia prijala pravidlá, podľa ktorých bude COVID preukaz EÚ platný na cestovanie deväť mesiacov po ukončení kompletného očkovania. Z tohto dôvodu zosúlaďujeme trvanie platnosti vo vyhláškach ÚVZ SR,“ vysvetlila Račková. Platnosť deväť mesiacov bola zatiaľ uvedená len vo vyhláške k izolácii pozitívnych osôb a karanténe úzkych kontaktov.

Platnosť deväť mesiacov sa podľa ministerstva zdravotníctva počíta od podania druhej dávky u dvojdávkovej vakcíny a podaní jednodávkovej vakcíny. Po uplynutí deviatich mesiacov sa už osoba nepovažuje za zaočkovanú.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #karanténa