Žilinka sa do parlamentu vrátil zhovievavejší

Poslanci si opäť predvolali na koberček generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Kým svoju januárovú cestu do Ruska v pondelok odmietol vysvetľovať kvôli neúčasti poslancov, v utorok bol už ochotnejší. Aj tak sa však nevyhol kritike.

01.02.2022 10:37 , aktualizované: 18:26
Maroš Žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (152)

„Vaše presvedčenie o vlastnej neomylnosti ma desí,“ povedal mu nezaradený koaličný poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorému sa nepáčila Žilinkova neochota vykladať poslancom zákon. „Nikdy som nepovedal, že som neomylný,“ bránil sa Žilinka. Napokon však došlo aj k istému zmiereniu.

V zmysle dohody z posledného zasadnutia mal Žilinka s poslancami ústavnoprávneho výboru diskutovať najmä o legislatívnych zmenách navrhovaných ministerstvom spravodlivosti. To okrem novej súdnej mapy pripravuje aj veľkú zmenu Trestného zákona. Okrem toho sa už niekoľko mesiacov vládna väčšina snaží aj o zrušenie či obmedzenie oprávnení generálneho prokurátora využívať paragraf 363 Trestného poriadku. Témou zasadnutia výboru sa preto stala aj táto zmena.

Video: Žilinka prišiel po druhýkrát, Ústavnoprávny výbor nebol opäť uznášaniaschopný kvôli poslancom Sme rodina.

Video

Podobne ako deň predtým, ani v utorok nebol výbor, kam zavolali Žilinku, uznášaniaschopný. „Je to zase len odzrkadlením doby a vzťahu ku Generálnej prokuratúre a generálnemu prokurátorovi,“ skonštatoval Žilinka, keď zistil, že na výbore nie je dosť poslancov. Z rokovania sa ospravedlnili Boris Susko a Martin Nemky zo Smeru, Petra Hajšelova a Miloš Svrček zo Sme rodina a nezaradený Matúš Šutaj Eštok (Hlas). „Poslancov, ktorí majú záujem o vecnú a odbornú diskusiu, chcem pozvať diskutovať na Generálnu prokuratúru,“ uviedol.

K návrhu novej súdnej mapy tiež avizoval stretnutie s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (nom. SaS). Stretnutie sa má uskutočniť 8. februára. Veľa slov chvály na návrh novej súdnej mapy však Žilinka nenašiel. „Je to materiál, ktorý nemôžeme nazvať reformou. Od začiatku nezohľadňoval vývoj trestnej problematiky,“ povedal Žilinka. „Potrebujeme presne a jasne stanoviť, na ktorých pobočkách bude a nebude trestný úsek. Orgány prokuratúry takto fungovať nemôžu, veď hrozí kolaps systému. Nedá sa fungovať v zmysle nebojte sa, dobre bude,“ poznamenal generálny prokurátor.

Diskutovať o novele Trestného zákona je podľa Žilinku v súčasnosti predčasné. Novonavrhovaný trestný čin šírenia nepravdivých informácií nazval kontroverzným. Zvyšok zasadnutia výboru tak poslanci kládli generálnemu prokurátori otázky. Najväčšmi ich zaujímali okolnosti používania paragrafu 363 Trestného poriadku.

My prokurátori nie sme politici

Poslanec SaS Alojz Baránik sa Žilinku pýtal na uniknuté policajné nahrávky z poľovníckej chaty. Odpočúvaní sa totiž rozprávali aj o generálnom prokurátorovi. „Nemal som dôvod sa s nikým rozprávať na tie témy, ktoré sú tam spomínané,“ uviedol Žilinka s tým, že nikdy nebol ani len na poľovačke.

Šeligu zaujímal názor generálneho prokurátora na odškodné požadované trestne stíhanými osobami, ktorých obvinenia z trestných činov Generálna prokuratúra vyhlásila za nezákonné. V prípade odopretia ospravedlnenia chce o niekoľkomiliónové odškodné žiadať napríklad finančník Jaroslav Haščák. „Moje rozhodovanie nie je ovplyvňované úvahami o tom, či si niekto bude nárokovať odškodné, keď zrušíme nejaké rozhodnutie. Ak je nezákonné, musí byť zrušené,“ zdôraznil Žilinka.

Poslanec SaS Ondrej Dostál naznačil, že Žilinka za pár mesiacov zmenil na paragraf 363 názor. Predtým, ako sa stal generálnym prokurátorom, ho podľa Dostála označoval za problematický, pretože robí „šarapatu“. Neskôr však Žilinka povedal, že bez neho by bol z generálneho prokurátora len štatista. „Na Úrade špeciálnej prokuratúry spôsobovali návrhy na uplatnenie mimoriadnych opravných prostriedkov ‚šarapatu‘, ak boli uplatňované obhajobou ‚obštrukčne‘. Paragraf 363 má ale v systéme zákona miesto,“ zopakoval Žilinka svoje predchádzajúce vysvetlenia.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka poslancov odmietol. Predvolali si ho a sami neprišli

Predseda výboru Milan Vetrák sa posťažoval, že hnutie Sme rodina sa na Žilinkovo vyjadrenia na tému paragrafu 363 často odvoláva. Preto sa vraj koalícia nevie dohodnúť na zmene. „Nemám nič spoločné s vnútrokoaličnými diskusiami o paragrafe 363. Nie je môj problém, že sa neviete dohodnúť,“ reagoval Žilinka.

Za používaním paragrafu 363 Žilinka stojí. Tvrdí, že ani prívlastok kontroverzný nie je namieste. „Dnes som ešte viac presvedčený o potrebe paragrafu 363 než v minulosti. Vidím, že má svoje opodstatnenie, odkedy ho sám aplikujem. Veď neslúži generálnemu prokurátorovi, ale ľuďom, lebo opravuje nezákonnosti. Za každým rozhodnutím treba vidieť ľudí. To sú rodiny a osudy,“ zdôraznil Žilinka. „Ja nemám informácie, že by bol paragraf 363 spochybňovaný. Musím rozhodovať podľa zákona, či sa to verejnosti bude, alebo nebude páčiť. V otázke zákonnosti nie som ochotný robiť kompromisy,“ poznamenal Žilinka.

V súlade s právom i morálkou

Žilinka sa po Šeligovej otázke vrátil opäť k svojej ceste do Ruska. Trval na to, že dôveryhodnosť prokuratúry neznížil. „Odmietam čierno-biele videnie sveta,“ zdôraznil. Zopakoval, že jeho prvé zahraničné návštevy smerovali na Ukrajinu, do Maďarska a Talianska. „Neurobil som nič, čo by bolo v rozpore s právom i morálkou,“ zdôraznil Žilinka.

Rokovanie výboru sa skončilo prekvapivo v dobrej atmosfére. „Máme evidentne iné názory na niektoré veci, oceňujem, že ste prijali pozvanie na výbor. To je základ dobrých vzťahov,“ povedal Šeliga. „Áno, na niektoré veci máme iné názory, ale to sa dúfam zmení,“ reagoval Žilinka, čím viacerých prítomných rozosmial. „Zmení sa to pri tej 363?“ opýtal sa jeden z poslancov. „Tam ma nepresvedčíte,“ zakončil Žilinka a jeho slová opäť sprevádzal smiech.

Video: Pčolinský: Je nezmyselné zúčastňovať sa výboru, ktorý je účelový.
Video

Napriek pozitívnemu záveru sa po skončení výboru Šeliga aj Baránik pred novinármi vyjadrili, že by si priali Žilinkovo odvolanie z funkcie. Naopak, predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský poznamenal, že na „marketingové“ vypočúvania ich poslanci chodiť nechcú a so Žilinkom vo funkcii je ich hnutie spokojné.

Za cestu na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry a stretnutie s generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom sa Žilinkovi dostalo výčitiek aj od premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Ten 15. januára v relácii Sobotné dialógy povedal, že nechápe „prečo chce byť generálny prokurátor štítom v rukách opozície“.

Keďže Heger takéto vyjadrenia ďalej opakoval, Žilinka mu adresoval otvorený list, v ktorom ho upozornil, že takýmto zaťahovaním prokuratúry do politických hier je dehonestovaná práca celej prokuratúry. „Nie som nebol a nikdy nebudem štítom v rukách politikov, či už opozičných, alebo koaličných,“ ubezpečil Žilinka a Hegera požiadal, aby sa podobných neodborných vyjadrení a floskúl radšej vyvaroval.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka