Kollár v súvislosti s voľbou šéfa NKÚ pripomenul Ficovi postup Smeru z minulosti

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v súvislosti s nárokom opozície na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu pripomína, že túto zásadu v minulosti porušoval aj samotný Smer.

02.02.2022 11:35 , aktualizované: 18:20
Boris Kollár Foto: ,
Predseda parlamentu Boris Kollár
debata (20)

Reagoval tak na výzvu lídra Smeru Roberta Fica. Kollár sa odvoláva na rok 2015, keď za predsedu NKÚ zvolili Karola Mitríka, nominanta vtedajšieho opozičného poslanca Pavla Freša. Vtedajšia opozícia pritom podporovala Maroša Žilinku a Mitrík uspel podľa nej vďaka Smeru.

„Môžem vás ubezpečiť, že sa k uplatňovaniu tohto ‚tradičného práva‘ postavím presne tak, ako ste sa k nemu postavili vy, keď ste ako Smer vládli sami a zvolili ste za šéfa NKÚ v roku 2015 vlastného kandidáta, pána Mitríka. Tým ste vytvorili tradíciu, ktorú som pripravený rešpektovať,“ uviedol Kollár v reakcii na list od predsedu Smeru Roberta Fica. Kollárovu odpoveď poskytla jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

Voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu má byť o súťaži odborníkov, nie politických nominantov. Tvrdí to hnutie OĽaNO s tým, že pri voľbe sa budú jeho poslanci riadiť profesionálnou a morálnou spôsobilosťou.

Robert Fico Čítajte viac Fico píše Kollárovi: Opozícia žiada miesto šéfa NKÚ

SaS je za verejné vypočutie kandidátov a za najlepšieho uchádzača, ktorý uspeje bez ohľadu na to, čí kandidát to bude.

„Pre hnutie OĽaNO bude teda vo výbere kandidátov rozhodujúca profesionálna a morálna spôsobilosť, určite nie túžby a priania Roberta Fica,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia. Témou voľby predsedu NKÚ sa bude zaoberať poslanecký klub OĽaNO v dohľadnom čase.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová pre TASR uviedla, že kandidát by mal byť v prvom rade profesionál s dlhoročnými skúsenosťami a nespochybniteľným morálnym profilom. „Predseda Smeru je ten posledný, ktorý môže niečo požadovať, keďže on sám tento zvyk nerešpektoval. Dohoda s jedným nezaradeným poslancom pri poslednej voľbe predsedu NKÚ sa nedá nazvať dohoda s opozíciou, najmä keď zvyšok opozície sa dohodol na inom kandidátovi. Ale ak sa celá opozícia dohodne na kvalitnom, morálne a profesne zdatnom kandidátovi, nemáme problém ho podporiť,“ skonštatovala.

Fico listom vyzval šéfa parlamentu na verejné vyjadrenie, či bude rešpektované zaužívané právo parlamentnej opozície na ústavnú funkciu predsedu NKÚ. Pripomenul zásadu, že táto významná ústavná funkcia prináleží parlamentnej opozícii. Podobne to vníma aj nezaradený poslanec a líder Hlasu Peter Pellegrini.

Voľba šéfa NKÚ bola pôvodne naplánovaná už na februárovej schôdzi NR SR. Kollár už potvrdil, že termín predkladania návrhov kandidátov sa posunie do 17. februára, aby mala opozícia dosť času navrhnúť svojho kandidáta. Samotná voľba by sa napokon mala konať až na marcovej schôdzi parlamentu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší kontrolný úrad #Boris Kollár