Zomrel bývalý minister školstva László Szigeti

Vo veku 64 rokov zomrel bývalý minister školstva a politik László Szigeti. Správu zverejnila platforma MKP, ktorá je momentálne súčasťou strany Aliancia.

02.02.2022 23:11 , aktualizované: 03.02.2022 09:50
debata (56)

„So zlomeným srdcom sa lúčime s vynikajúcim, múdrym mužom, na ktorého sme sa mohli vždy spoľahnúť,“ píše platforma na sociálnej sieti.

Súčasný šéf rezortu školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti potvrdil, že na ministerstve školstva bude Lászlóa Szigetiho stále pripomínať jeho portrét na chodbe s fotografiami bývalých ministrov. Rodine a pozostalým zároveň vyjadril úprimnú sústrasť.

Gröhling pripomenul, že Szigeti bol v roku 2006 ministrom školstva. „Jeho život aj práca boli úzko späté so školstvom, ako aj so samotným ministerstvom. Bol učiteľom matematiky a zemepisu, neskôr riaditeľom školy, následne sa stal poslancom Národnej rady SR a pôsobil v školskom výbore, kde sa neskôr stal podpredsedom,“ poznamenal.

Podľa jeho slov bol tiež dvojnásobným štátnym tajomníkom na ministerstve školstva v obidvoch vládach Mikuláša Dzurindu a neskôr sa stal aj ministrom školstva, kde nahradil Martina Fronca.

Lászlo Szigeti sa narodil v roku 1957. Od 8. februára do 4. júla 2006 bol ministrom školstva. Na čelo rezortu nastúpil po abdikácii Martina Fronca. V roku 1981 ukončil Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, vyštudoval učiteľský odbor pre II. stupeň základných škôl, kombináciu matematika a zemepis.

Pôsobil ako učiteľ matematiky a zemepisu na Gymnáziu v Štúrove, v roku 1990 sa stal jeho riaditeľom. Túto funkciu vykonával do roku 1995.

Angažoval sa v Maďarsko kresťanskodemo­kratickom hnutí (MKDH). V roku 1994 ho zvolili za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za Maďarskú koalíciu, pôsobil vo Výbore NR SR pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport. V roku 1996 sa stal podpredsedom MKDH.

Za poslanca ho zvolili aj v roku 1998, kedy sa maďarské politické subjekty vrátane MKDH uchádzali o hlasy voličov ako jeden subjekt, Strana maďarskej koalície (SMK).

László Szigeti sa stal štátnym tajomníkom Ministerstva školstva SR vo vláde premiéra Mikuláš Dzurindu a vykonával túto funkciu počas celého volebného obdobia. V rámci rezortu bol zodpovedný za regionálne školstvo, ďalšie vzdelávanie a štátnu starostlivosť o mládež a šport.

Stal sa tiež podpredsedom Zväzu maďarských pedagógov na Slovensku (1998 2002) a bol podpredsedom SMK pre oblasť školstva a kultúry (1998 2012).

V rokoch 2000 2006 bol podpredsedom medzivládneho slovensko-maďarského menšinového výboru. Za poslanca ho zvolili aj vo voľbách v roku 2002. Aj v druhej Dzurindovej vláde, teda po roku 2002, pokračoval vo funkcií štátneho tajomníka Ministerstva školstva SR. Zároveň sa stal predsedom Predstavenstva Univerzity Jánosa Selyeho v Komárne (2004 – 2010).

Ministrom školstva SR sa stal László Szigeti 9. februára 2006 po tom, ako Kresťanskodemo­kratické hnutie vystúpilo z vládnej koalície. Szigeti sa ujal funkcie namiesto dovtedajšieho ministra Martina Fronca.

Ako priznal pri maturitách v roku 2006, on sám zmaturoval na samé jednotky. Pripomenul tiež krédo svojho učiteľa, že treba vedieť „zo všetkého niečo a z niečoho všetko“. Po voľbách v roku 2006 sa stal Szigeti opäť poslancom NR SR, ktorým bol až do roku 2010.

Zastával post podpredsedu Výboru pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport. Zároveň sa angažoval v komunálnej politike, od roku 2010 bol poslancom mestského zastupiteľstva v Štúrove, v roku 2013 sa stal poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja. V rokoch 2010 až 2016 bol členom Predstavenstva Univerzity Jánosa Selyeho v Komárne, bol tiež predsedom Republikovej rady SMK (2012 2016).

Szigety bol obvinený zo subvenčného podvodu, kauza sa týkala nezákonne pridelených eurofondov. Súd ho však oslobodil.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #László Szigeti