Pre dve pohoria vyhlásili už druhé najvyššie varovanie pred lavínami

Horská záchranná služba (HZS) popoludní kvôli sneženiu a vetru vyhlásila pre Západné Tatry a Malú Fatru veľké lavínové nebezpečenstvo a neodporučila turistom pohyb v rizikovom teréne. Zároveň oznámila, že zo spomínaného dôvodu bude v Západných Tatrách uzavretá jedna z chát.

07.02.2022 19:29
malá fatra Foto:
Na snímke z 29. januára 2022 skialpinisti počas výstupu na vrch Chleb v Malej Fatre.
debata

V Západných Tatrách a v Malej Fatre platí štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej škály; v ostatných pohoriach potom tretí stupeň, teda zvýšené riziko lavín.

Podľa HZS za posledné tri dni napadlo v slovenských horách od 20 do 50 centimetrov snehu, najviac v spomínaných dvoch pohoriach. Za problém z hľadiska lavínového nebezpečenstva HZS okrem snehovej nádielky označila aj vietor, ktorý vytvoril nebezpečné snehové vrstvy, ktoré je možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. Varovala pred rizikom stredných a veľkých lavín.

Kvôli hrozbe lavín bude podľa HZS uzavretá v Západných Tatrách Žiarska chata, ktorá je obľúbená aj medzi skialpinistami. Chata sa nachádza v Žiarskej doline, kde je momentálne mimoriadne vysoká snehová pokrývka, ktorá dosahuje viac ako 190 cm. Práve v tejto doline v roku 2009 spadla doteraz najväčšia lavína v krajine. Mäsa snehu vtedy poškodila aj samotnú chatu, ktorá bola vrátane celej doliny uzavretá pre verejnosť ešte pred odtrhnutím samotnej lavíny.

debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #lavínové nebezpečenstvo