Dobre si to zrátali? Dohoda s USA môže v parlamente naraziť

Vojenská dohoda s USA je už v parlamente. Rozhodne sa o nej zrejme dnes. Vládna koalícia však pri hlasovaní môže naraziť na problém.

08.02.2022 09:00
debata (304)

Zo zdravotných dôvodov jej budú chýbať viacerí poslanci. Podľa odhadu môže mať koalícia len o asi tri hlasy viac, ako je nutné na schválenie zmluvy. Ďalší však ešte môžu vypadnúť aj dodatočne. O odmietnutí zmluvy sa poslancov ešte stále pokúšajú presvedčiť aktivisti otvoreným listom. Rozbiehajú sa už aj tri petície za vyhlásenie referenda.

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) zvolal na utorok mimoriadnu schôdzu, ktorej jediným bodom na programe je obranná zmluva. Celkovo 57. schôdza parlamentu v tomto volebnom období sa začne o jednej hodine po obede. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) ešte cez víkend vyslovil predpoklad, že parlament dohodu o obrannej spolupráci s USA podporí.

VIDEO: Šipoš: Za obrannú dohodu s USA určite zahlasuje viac ako 45 poslancov z klubu OĽaNO.
Video

Medzinárodné zmluvy sa v parlamente schvaľujú nadpolovičnou väčšinou všetkých členov, teda 76 hlasmi poslancov. Vládna koalícia naďalej disponuje viac ako 90 hlasmi, takže jej predstavitelia od začiatku roku očakávajú bezproblémové schválenie zmluvy aj na úrovni parlamentu. Až také jednoduché to však byť nemusí.

„Oveľa viac než to, koľkí sú za alebo proti, ma trápi, koľkí poslanci nebudú môcť prísť na rokovanie kvôli covidu,“ potvrdil obavy koalície minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) po pondelňajšom rokovaní brannobezpečnos­tného výboru. Aj poslanec zo strany Za ľudí Juraj Šeliga pripustil, že výsledok hlasovania môže byť veľmi tesný.

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba
Viac na túto tému: #Obranná dohoda s USA