Premávku komplikuje sneh, vietor i poľadovica. V Tatrách hrozí orkán

Situáciu na cestách komplikuje sneženie, vietor i poľadovica. O konkrétnych prípadoch informuje Slovenská správa ciest (SSC) a tiež zdroje dopravných informácií.

08.02.2022 18:08 , aktualizované: 18:57
debata

Cestári na portáli zjazdnost.sk uviedli, že snehové jazyky a záveje sa tvoria na ceste I/18 v úseku Hybe – Važec, II/584 medzi Liptovským Mikulášom a Liptovskými Matiašovcami i na sedle Besník na I/66 a tiež na otvorených úsekoch ciest v okolí Lipian.

Rovnaký problém a silný vietor hlási Zelená vlna RTVS z úseku medzi Popradom a Vysokými Tatrami. Cesta medzi Štrbou a Šuňavou je úplne uzatvorená, v úseku medzi Popradom a Veľkým Slavkovom zase vicero áut skončilo mimo cesty, informovala Zelená vlna.

Cestári uzatvorili horský priechod Donovaly pre vozidlá nad 3,5 tony. Šoféri z niektorých horských priechodov ako napríklad Čertovica hlásia už teraz zľadovatenú cestu. Stellacentrum zase upozorňuje na poľadovicu na Štiavnických Baniach. Na Čertovici takisto husto sneží, rovnako sneženie komplikuje premávku na Dechtároch, diaľnici D1 pri Liptovskom Mikuláši. „Silný vietor nahlásili šoféri z lokalít Kremnica, Šurany, Gbelce a Nové Zámky,“ dodáva Stellacentrum.

Orkán v Tatrách

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v súvislosti s poľadovicou vydal pre väčšinu Slovenska výstrahu 1. stupňa, ktorá platí od 20.00 h do stredy do 10.00 h. Šoféri z niektorých horských priechodov ako napríklad Čertovica hlásia už teraz zľadovatenú cestu.

Do stredajšieho rána v prípade severného a stredného Slovenska naďalej platí upozornenie na silný nárazový vietor na horách, pričom pre oblasť Nízkych a Vysokých Tatier vydali meteorológovia zvýšenú výstrahu 2. stupňa. Na hrebeňoch môže vietor dosiahnuť krátkodobo silu orkánu, 135 – 160 km/h.

V oblastiach severného a stredného Slovenska je potrebné tiež do stredajšieho predpoludnia rátať s možnou tvorbou snehových jazykov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #poľadovica #snehové záveje