Pokračovanie článku: Zomrel exminister zahraničných vecí Eduard Kukan. Bol výborným diplomatom, spomínajú politici

Prezidentka: Kukan bol najvýraznejšou tvárou našej diplomacie

Eduard Kukan vždy dôstojne reprezentoval Slovensko a bol najvýraznejšou tvárou našej diplomacie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Kukan mal po 90. rokoch veľký podiel na nasmerovaní Slovenska na cestu zmeny a reforiem, poznamenala hlava štátu. Odišiel podľa nej skvelý diplomat, ktorý sa nezľakol „mečiarizmu“. „Práve vďaka odhodlaniu Eduarda Kukana sa podarilo Slovensko ukotviť v Európskej únii, v Severoatlantickej aliancii, ale aj v ďalších medzinárodných štruktúrach, ktoré sú dôležité pre naše ďalšie napredovanie a prosperitu,“ skonštatovala Čaputová. Dodala, že Kukan vždy konal s rozvahou, pokojom a gráciou jemu vlastnou.

Premiér: Kukan zosobňoval slušnosť a rozhľad

Eduard Kukan bol diplomat vysokých kvalít, zosobňoval slušnosť i rozhľad. Na sociálnej sieti si ho pripomenul aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Poukázal, že Kukan sa zaslúžil o vstup Slovenska do Európskej únie a NATO. „Obzvlášť v dnešných dňoch sa javí, že jeho úsilie nebolo márne a prispelo k správnemu smerovaniu Slovenska,“ uviedol predseda vlády.

Spomínajú aj ministri

Viacerí ministri si spomínajú na zosnulého Eduarda Kukana, úprimnú sústrasť vyjadrili na sociálnej sieti.

Ako uviedol šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS), Eduard Kukan bol vždy usmiaty a dobre naladený. „Bol to výnimočný človek a diplomat, ktorý stál pri zrode našej zahraničnej služby. Práve on bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EÚ a NATO, a bol to práve on, kto má zásluhu na tom, že sa dnes môžeme oprieť o tieto základné piliere našej zahraničnej politiky,“ vyhlásil Korčok. Eduard Kukan bol podľa jeho slov inšpiráciou pre celé generácie diplomatov.

VIDEO: Poslanci si minútou ticha pripomenuli zosnulého Eduarda Kukana.
Video

„Nemôžem tomu uveriť. Ešte minulý týždeň sme sa náhodou stretli v meste. Edo bol, ako vždy, usmiaty a dobre naladený. A dnes dlhoročný minister zahraničných vecí, diplomat a poslanec nášho aj Európskeho parlamentu Eduard Kukan už nie je medzi nami,“ povedal Korčok. Rodine a manželke zosnulého vyjadril úprimnú sústrasť.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) hovorí o Kukanovi ako o osobnosti, ktorá zastávala demokratické hodnoty Slovenska a ktorej okrem iného krajina vďačí za prijatie do Európskej únie a NATO.

Posledný rok je podľa šéfa rezortu školstva Branislava Gröhlinga (SaS) poznačený odchodmi významných osobností slovenského politického a spoločenského života. „Asi málokto bol na Slovensku známejšou osobnosťou v oblasti diplomacie a zaslúžil sa o jej rozvoj tak ako on,“ uviedol v súvislosti s úmrtím Kukana na sociálnej sieti. Dodal, že Kukan ostáva osobnosťou, ktorá sa zapísala do slovenských dejín a významne ovplyvnila chod a rozvoj Slovenska.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) poďakoval Kukanovi za spoločné chvíle strávené v europarlamente. „Odpočívajte v pokoji, pán Eduard Kukan,“ napísal.

Vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) skonštatovala, že Slovensko prišlo o veľkého človeka, rozhľadeného politika a vysoko profesionálneho diplomata. „Bol to práve Eduard Kukan, ktorý na poste ministra zahraničných vecí dotiahol do úspešného konca ťažké rokovania o vstupe Slovenska do EÚ a NATO. Týmto sa navždy zapísal do slovenskej histórie,“ poznamenala.

Dzurinda: Zomrel noblesný politik

Zomrel noblesný politik, ale najmä dobrý človek. V súvislosti s úmrtím Eduarda Kukana to pre TASR uviedol bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Kukana označil za diplomata-elegána. „Zaslúžil sa o renesanciu Slovenska a jeho vstup do Európskej únie a NATO. Zdieľam bolesť manželky Zdenky a všetkých blízkych,“ uviedol Dzurinda, v ktorého vláde bol Kukan ministrom zahraničných vecí a boli aj členmi v strane SDKÚ-DS.

Pripomenuli si ho aj jeho stranícki kolegovia Pavol Frešo a Ivan Šimko. „Edo Kukan nesmierne pomohol Slovensku na ceste k demokracii a rešpektu vo svete. Skutočný vlastenec. Vďaka ti, Edo, odpočívaj v pokoji,“ uviedol Frešo na sociálnej sieti.

Kukan má podľa Šimka veľkú zásluhu na tom, že Slovensko je dnes demokratický a otvorený štát. „Kukan opustil sľubnú a bezpečnú dráhu kariérneho diplomata, aby vstúpil do zápasov zákernej a nevypočítateľnej politiky,“ skonštatoval Šimko. Tvrdí, že ako predseda jednej z dvoch parlamentných opozičných strán dokázal potlačiť stranícky egoizmus a vlastné ambície a voviedol svoju Demokratickú úniu do Slovenskej demokratickej koalície. „Iba vďaka tomu, že sa demokrati dokázali dohodnúť na spoločnom postupe, sa podarilo uhájiť na Slovensku demokratický režim,“ poznamenal s tým, že Slovensko môže byť na Kukana hrdé.

Eduard Kukan bol nielen vynikajúci diplomat a politik európskeho formátu, ale aj skvelý človek. Pre TASR to povedal bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý s Kukanom bol súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a boli členmi v strane SDKÚ-DS.

Pre TASR sa vyjadril aj bývalý podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár. Eduard Kukan bol podľa neho rozvážny človek. Práve v tejto hektickej dobe bude chýbať.

Eduard Kukan je pre Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave nenahraditeľný. Univerzite odovzdával obrovské skúsenosti a vzdelával mladších kolegov. Pre TASR to povedal dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda.

„Pôsobil u nás po ukončení svojho pôsobenia v Európskom parlamente. Zásadným spôsobom sme využívali jeho potenciál a obrovské skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, ktoré u nás vyučoval, a vzdelával mladších kolegov,“ uviedol Burda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Eduard Kukan