Pokračovanie článku: Zomrel exminister zahraničných vecí Eduard Kukan. Bol výborným diplomatom, spomínajú politici

Srbský prezident, viacerí zástupcovia zahraničných veľvyslanectiev i slovenských inštitúcií v zahraničí vyjadrili sústrasť v spojitosti s úmrtím bývalého ministra Kukana.

Aleksandar Vučič na svojom oficiálnom účte na Twitteri napísal, že správa o Kukanovej smrti ho zarmútila. „Bol to štátnik, ktorého kariéra výrazne prispela k podpore európskych hodnôt,“ napísal. Pripomenul, že Kukan na ich poslednom vzájomnom stretnutí prejavil dôveru v „európsku budúcnosť Srbska“, za čo je Vučič podľa svojich slov „nesmierne vďačný“.

„Sme hlboko zarmútení správami o náhlej smrti Eduarda Kukana,“ napísalo na Twitteri veľvyslanectvo USA na Slovensku. Kukanova oddanosť hodnotám demokracie a slobody na Slovensku podľa veľvyslanectva „posilnila partnerstvo“ medzi SR a USA.

Sústrasť vyjadrilo i írske veľvyslanectvo na Slovensku. Pripomenulo, že Kukan počas svojej kariéry zastával viacero vyššie postavených funkcií na ministerstve zahraničných vecí a pôsobil ako osobitný vyslanec pre Balkán (1999 2001) a poslanec Európskeho parlamentu (2009 2019).

„Spolu so slovenskými kolegami a jeho (Kukanovou) rodinou smútime za odchodom dlhoročného ministra zahraničných vecí SR, skvelého diplomata v službách svojej krajiny a medzinárodného spoločenstva a bývalého poslanca EP Eduarda Kukana. Česť jeho pamiatke!“, napísal na Twitteri hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

Slovenský ekonomický a kultúrny úrad v Tchaj-peji na Twitteri pripomenul, že Kukan vo februári 2019 Taiwan navštívil. Počas tejto svojej návštevy prevzal občianske ocenenie za svoj dlhodobý prínos pre vzťahy medzi SR a Taiwanom.

Stála delegácia Slovenskej republiky pri NATO Kukana označila za „hlavného architekta“ vstupu Slovenskej republiky do EÚ a NATO a „ozajstného štátnika, ktorý vždy chránil slobodu a demokratické hodnoty“.

Kondolovala aj predsedníčka europarlamentu

Na úmrtie Kukana reagovali aj viacerí zástupcovia Európskeho parlamentu vrátane slovenských europoslancov. Kondolovala aj predsedníčka EP Roberta Metsolová, ktorá vyzdvihla Kukanovu angažovanosť a politickú rozhľadenosť.

„Som hlboko zarmútená zo smrti Eduarda Kukana, môjho kolegu a priateľa. Vaša angažovanosť bola príkladná a vaša múdrosť bola inšpirujúca,“ uviedla na sociálnej sieti Metsolová, ktorá poslednú vetu príspevku napísala v slovenčine. „Odpočívajte v pokoji, pán Kukan,“ dodala Metsolová.

Slovenská aj európska diplomacia práve prišli o jednu zo svojich najväčších osobností. Na sociálnej sieti to uviedol slovenský diplomat Miroslav Lajčák.

„Cítim sa privilegovaný, že som Eduarda Kukana poznal viac ako 25 rokov, ako výborného šéfa, znamenitého kolegu a veľmi drahého priateľa. Naučil ma, o čom je diplomacia, išiel príkladom a predstavil mi Balkán,“ napísal Lajčák, ktorý pôsobí ako osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

„Vždy budem obdivovať tvoj vkus, inteligenciu, eleganciu a optimistický humor za každých okolností. Odpočívaj v pokoji, priateľ môj. Budeš chýbať viacerým generáciám slovenských diplomatov a mnohým priateľom po celom svete. Dnes sú moje myšlienky s tvojou manželkou Zdenkou a tvojimi blízkymi,“ dodal Lajčák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Eduard Kukan