Fico je zhrozený z odposluchov vyšetrovateľov: Santusovej chceli podpáliť auto

Uznesenie prokuratúry obsahuje aj prepisy odposluchov vyšetrovateľov NAKA, Jána Čurillu a ďalších. Smer chce hlavu ministra vnútra Romana Mikulca a spochybňuje okolnosti smrti generála Milana Lučanského.

11.02.2022 15:23 , aktualizované: 20:42
Robert Fico, NAKA, vyšetrovatelia, odposluchy,... Foto: ,
Robert Fico s citáciami z odpočúvania obvinených vyšetrovateľov.
debata (1200)

Opozičná strana Smer reagovala na uznesenie generálneho prokuratúra, ktorý zrušil časť obvinení štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a bývalého dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby, ale zamietol ich sťažnosti voči vzneseniu obvinenia zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a v jednom prípade v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

VIDEO: Fico a Kaliňák komentujú prepisy odposluchov obvinených vyšetrovateľov NA­KA.

Video

Predseda strany Smer Robert Fico vyhlásil, že je zhrozený. „Musíme žiadať odvolanie ministra vnútra Mikulca,“ povedal s odkazom na uznesenie generálnej prokuratúry.

Prečítajte si stostranové anonymizované uznesenie generálnej prokuratúry, ktoré obsahuje aj prepisy z odpočúvania vyšetrovateľov NAKA, ktorých obvinila inšpekcia. Uznesie v pdf je TU.

Spolu s Robertom Kaliňákom, bývalým ministrom vnútra, čítali z vyše stostranového rozhodnutia, ktoré v odôvodnení zamietnutia sťažnosti voči stíhaniu, cituje aj z legálnych odposluchov. Podľa nich sa vyšetrovatelia dohovárali na spoločnom postupe proti vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej.

Minister Mikulec v reakcii na tlačovku Smeru uviedol, že Santusová je dodnes vyšetrovateľkou ÚIS, aj keď chcela z pozície odísť. Rezort sa podľa Mikulca k nej správal korektne.

Robert Fico s citáciami z odpočúvania...
Robert Fico s citáciami z odpočúvania...
+2Robert Fico s citáciami z odpočúvania...

Fico s Kaliňákom vysvetľovali, že vyšetrovatelia sa snažili zlomiť svedkov, ovplyvňovať vyšetrovanie.

„Pani prezidentka sa ich zastala. Postavila sa na stranu tejto organizovanej skupiny. Musí sa jasne ohradiť prezident tejto krajiny, ak chce, aby krajina bola ešte demokratickou,“ dodal Kaliňák s poukazom na vlaňajšiu reakciu prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá vtedy reagovala na zadržanie, obvinenie a väzbu vyšetrovateľov a neskoršie rozhodnutie bratislavského krajského súdu, ktorý väzbu zrušil a spochybnil samotné stíhanie.

Fico ohlásil, že Smer bude žiadať odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), ktorý podľa neho o všetkom vedel. Podľa uznesenia jeden z vyšetrovateľov povedal, že „minister je na Úrade špecializovanej prokuratúry… lebo to rieši minister“.

Mikulec sa ohradil

Mikulec sa voči tvrdeniam Smeru ohradil. Tvrdí, že nikdy nepožadoval od OČTK informácie, na ktoré nemal zákonný nárok. Minister podľa vlastných slov zdôrazňoval policajnému prezidentovi a riaditeľovi Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), aby „v maximálnej možnej miere zabezpečili dodržiavanie zákonných postupov bez ohľadu na to, voči komu postup nimi riadených útvarov smeruje“.

„Ďalším dôkazom môjho nezasahovania do činnosti OČTK, či už na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) alebo ÚIS je, že obe inštitúcie konali, konajú a budú konať slobodne, bez mojej najmenšej intervencie. Žiadna organizačná zložka nebola cielene usmerňovaná,“ uviedol Mikulec. Dodal, že všetky informácie, ktoré obdržal ako ich oprávnený prijímateľ, bez komentárov okamžite odstupoval kompetentným útvarom. „To, akým spôsobom s nimi nakladali, bolo a je v ich pôsobnosti,“ poznamenal minister.

Odmietol tiež, že by sa 19. júla minulého roka stretol na pôde ÚŠP či inom mieste s prokurátormi. Úrad špeciálnej prokuratúry navštívil 16. júla, aby zabezpečil ochranu špeciálneho prokurátora a jej zosúladenie s platnými predpismi, respektíve možnosti úpravy tohto inštitútu v budúcnosti, priznal Mikulec.

Chceli podpáliť auto?

Z ďalších odposluchov vyplýva, že vyšetrovatelia chceli „podpáliť auto“ Santusovej. Smer však poukázal aj na ich snahu „robiť na Ficovi, Kaliňákovi, Pellegrinim“.

Kaliňák však spochybnil aj zadržanie bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského v decembri 2020. Upozornil totiž, že Slovenská informačná služba mala vedieť o činnosti elitných vyšetrovateľov už v roku 2020. „Majú na svedomí Milana Lučanského,“ vyhlásil Kaliňák.

Vlani v septembri Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov NAKA a vtedajšieho dočasného šéfa inšpekcie. Považovalo sa to za vrchol vojny v polícii.

Odvolávanie Mikulca podporí aj strana Hlas: „Tento človek už dávno nemal sedieť na svojej stoličke,“ uviedol šéf strany Peter Pellegrini. Koalícii nejde o nič iné ako o politickú pomstu voči opozícii, politiku chaosu nahrádzajú zastrašovaním a zneužívaním práva a spravodlivosti, napísal na sociálnej sieti. Požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa začala zaoberať spravodlivosťou a právnym štátom. „Je zrejmé, že táto vláda chaosu rezignovala na férovú politickú súťaž a ide jej iba o jedno. Kriminalizovať opozíciu vrátane mojej osoby,“ povedla vo videu Pellegrini.

Polícia: Zastrašujú vyšetrovateľov

Piatkové tvrdenia Smeru polícia odmietla s tým, že účelom vyjadrení je zastrašovanie OČTK, vyšetrovateľov a marenie vyšetrovania. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. „Tlačová konferencia bola postavená na zverejňovaní neformálnej komunikácie vyšetrovateľov, ktorá nebola podstatná pre trestné konanie, v ktorom sa pripravovalo rozhodnutie o začatí trestného stíhania,“ uvádza hovorca polície.

Súdne rozhodnutie potvrdilo, že neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by dokazoval spáchanie trestného činu vyšetrovateľmi, tvrdí polícia. Tlačová konferencia Smeru-SD sa podľa nej opiera o neopodstatnené domnienky a spájanie nesúvisiacich vecí.

„Považujeme zároveň za neakceptovateľné, aby Robert Fico a Robert Kaliňák na svojich tlačových konferenciách opakovane zastrašovali orgány činné v trestnom konaní, vrátane vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a vyhrážali sa prezidentovi Policajného zboru trestným stíhaním,“ skonštatovala polícia.

Zároveň ubezpečila verejnosť, že bude naďalej vyšetrovať korupčné kauzy bez ohľadu na to, koho sa budú týkať.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Generálna prokuratúra #NAKA