Súdna mapa má stop. A čo ministerka Kolíková?

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) má problém. Jej najzásadnejšia reforma, ktorá významne mení sídla súdov po celom Slovensku, sa rozpadá.

17.02.2022 12:37 , aktualizované: 18:36
Kolíková súdna mapa Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (82)

Nepomohli ani žiadosti, ani prosby. Väčšiu časť novej súdnej mapy jej koaliční poslanci nepodporili. Proti bolo nielen hnutie Sme rodina ale aj poslanci strany Za ľudí.

Video: Mária Kolíková a klub SaS po nezahlasovaní koaličnými poslancami za súdnu mapu.

Video

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní o reforme súdnej mapy vyhlásil, že Sme rodina je najdeformnejšou stranou koalície. „V koalícii sú úplne zbytoční,“ uviedol. Sulík dodal, že „dnes večer zvíťazila tiež malosť Veroniky Remišovej a vďaka tomu neprešli tri zo štyroch zákonov týkajúcich sa súdnej reformy“.

„Minister, ktorý prichádza s reformou a neprejde mu, by sa mal nad sebou zamyslieť,“ odkázal ministerke predseda najväčšieho poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš ešte v utorok.

Juraj Blanár (Smer) sa vyjadril veľmi podobne, keď ju vyzval, aby odišla. „Vážená pani ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzývam, aby ste sa postavili a povedali, že nemáte podporu koalície. Hra sa skončila, odtiaľto choďte do prezidentského paláca,“ vyhlásil Blanár. Ministerke vyčíta, že reformu justície zapracovala do plánu obnovy a Slovensko môže prísť o vyše pol miliardy eur.

Poslanci vo štvrtok hlasovali o štvorici Kolíkovej vládnych návrhov zákona meniacich sídla a obvody súdov v prvom čítaní. Prvý zo štvorice sa týka okresných súdov, druhý krajských, ďalším mal vzniknúť Mestský súd Bratislava a štvrtý zákon upravuje vznik Mestského súdu Košice.

Video: Hlasovanie o súdnej mape.

Video

Pri okresných súdoch ešte koalícia držala pohromade a tento návrh podporilo až 80 poslancov zo všetkých štyroch vládnych strán. Pri krajských súdoch Kolíkovú podporilo len 70 poslancov. Keďže celé hnutie Sme rodina hlasovalo proti, jej návrh schválený nebol. Na to, aby si mohla ministerka vydýchnuť, chýbal len jeden hlas.

Mestské súdy v Bratislave a v Košiciach zatiaľ tiež nevzniknú. V hlasovaní sa za ne postavilo len 67 poslancov. Aj pri dvojici mestských súdov hlasovalo hnutie Sme rodina proti návrhu ministerky a poslanci Za ľudí sa znovu hlasovania zdržali. Dvojica poslankýň Za ľudí blízkych predsedníčke Veronike Remišovej – Miriam Šuteková a Alexandra Pivková – sa dokonca zdržali pri všetkých štyroch návrhoch.

Kolíková pred hlasovaním o mestských súdoch vystúpila v pléne a doslova prosila poslancov o podporu týchto podľa jej slov kľúčových častí reformy. Okresné súdy v Bratislave a Košiciach totiž vybavia až štvrtinu všetkých prvostupňových prípadov na Slovensku.

„Spojenie týchto súdov prispeje k tomu, aby sme mali rýchlejšie konania v Bratislave aj Košiciach,“ zdôraznila ministerka spravodlivosti. „Ak tieto mestské súdy nevzniknú, neumožníme Bratislave a Košiciach sa nadýchnuť. Prosím, dajme im šancu,“ prosila poslancov Kolíková s tým, že súdy potrebujú aj nové, modernejšie budovy a vybavenie.

Líder hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár však vopred vyhlásil, že jeho poslanci nezahlasujú za návrh a poslal Kolíkovú pred parlament, kde protestovali zamestnanci a sudcovia z Bratislavy. „Sudcovia potrebujú klimatizáciu, ale v prvom rade nové počítate. Nepotrebujú rušiť súdy,“ povedal Kollár. Vyčítal jej, že nepočúva výhrady sudcov.

Len realitný biznis

Neskôr predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský pichol do ministerky slovami, že len „na budovy súdov má ísť 208 miliónov eur“. Preto by chcel vedieť, koľko peňazí pôjde na budovu v Bratislave a Kolíkovej návrh na vznik mestského súdu v Bratislave označil za „realitný biznis a developerský projekt“.

Na Kollárovo vystúpenie reagovali veľmi ostro viacerí koaliční poslanci. Poslankyne SaS Anna Zemanová, Vladimíra Marcinková a Janka Bittó Cigániková predsedovi Sme rodina priamo v pléne vykričali, že rozbíja koalíciu. Pripomenuli mu, že pri hlasovaní o zmluve s USA nepočúval protestujúce davy a zdržal sa. K tomu sa pridal aj Ján Benčík (SaS), ktorý Kollárovi povedal, že „torpéduje koalíciu“.

Jozef Pročko (OĽaNO) vyhlásil, že na Slovensku je „skorumpované súdnictvo“, „skorumpovaná opozícia“ a „skorumpovaných sudcov treba dať preč“. Neskôr pre Pravdu povedal, že súdnu mapu treba, ale „nikto nepovedal, že treba očistiť súdnictvo“. Pročko na margo Kolíkovej povedal, že nie je „ústretová voči svojim partnerom“.

Video: Pročko sa rozohnil: Súdnu mapu treba, no najprv treba očistiť súdnictvo.

Video

Na Kollárove slová, že klub Sme rodina nebude hlasovať za vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach, povedala Bittó Cigániková, že „je to zbabelý, arogantný postoj.“ Kollárovo vystúpenie sa nepáčilo ani šéfke poslaneckého klubu SaS Anne Zemanovej.

Podčiarkla, že cieľom reformy súdnictva je zlepšenie jeho stavu. „Mrzí ma, že všetci tu otáčate, akoby išlo len o peniaze, tie sú len bonusom,“ podotkla s tým, že dnešný justičný systém nie je funkčný a treba ho zmeniť. Súdna mapa je podľa jej slov o tom, že sa má rýchlejšie a kvalitnejšie rozhodovať pre ľudí. Kollára sa zastal len Dušan Jarjabek (Smer), podľa ktorého je „súdna mapa symbolom odporu voči Kolíkovej“.

Predseda parlamentu kritiku vrátil, keď poslancom SaS vyčítal, že sú podľa nich všetci sudcovia skorumpovaní a pripomenul im, že „SaS už rozbila vládu Ivety Radičovej a dokonca aj vládu Igora Matoviča“. Poslanci rozpravu prerušili grémiom. Dokonca preložili mimoriadnu schôdzu o vyslovení dôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO).

Kolíková, odstúpiť

V druhej časti rozpravy sa do ministerky pustila opozícia. Vyčítala jej nepripravenosť reformy, pripomínala sťahovanie ministerstva spravodlivosti v minulom období a žiadala, aby abdikovala. „Tieto návrhy nespĺňajú stanovený cieľ a účel,“ skonštatoval Boris Susku zo strany Smer.

Kolíková po skončení rozpravy ešte vysvetľovala, prečo je výhodná špecializácia sudcov, náhodný výber sudcov, ktorý má zabrániť korupcii. Poslancom zasa adresovala výstrahu, aby „nelaškovali“ so zmenou míľnikov plánu obnovy. „Keď nebudú splnené míľniky, tak o platbu nebudeme môcť žiadať úspešne,“ povedala šéfka rezortu spravodlivosti s tým, že aj keby sa míľniky zmenili, Slovensko bude riskovať, že ich nesplní a príde o peniaze.

Podobne ako v utorok sa aj vo štvrtok pred Národnou radou zišlo niekoľko desiatok sudcov a zamestnancov justície, ktorí protestovali proti novej súdnej mape. „Stop súdnej mape,“ kričali predstavitelia justície. „Kolíková, odstúpiť,“ skandovali tiež.

Keďže vládna koalícia očakávala problém pri schválení Kolíkovej reformy, parlamentný balkón bol pre verejnosť a novinárov uzatvorený. Vedenie Národnej rady tam totiž pripravilo hlasovacie zariadenia pre poslancov so zdravotnými komplikáciami, ktoré môžu indikovať COVID-19. Obavy koalície sa tak pri hlasovaní napokon potvrdili.

Aj keď predstavitelia hnutia Sme rodina hovorili o realitnom biznise a developerských projektoch, čo Kolíková zas odmietala, v kuloároch zaznieval aj iný spor. Pri zrušení a následnom vzniku nových súdov by totiž ich nových predsedov na niekoľko rokov v podstate vyberala sama ministerka.

Predsedov nových súdov by totiž vyberala päťčlenná komisia, v ktorej má Kolíková troch vlastných nominantov. Zaznievala obava z prílišného vplyvu jednej osoby na veľkú časť slovenskej justície. Zvyšné strany preto žiadali, aby sa upravili aj výborové komisie. Tie by chceli rozšíriť napríklad o členov sudcovských rád zo súdov, ktoré mali zaniknúť, alebo o členov Súdnej rady. Kolíková však údajne tieto výhrady a návrhy vôbec nereflektovala.

Čo je súdna mapa?

Cieľom reformy súdnej mapy je vytvoriť vhodnejšie podmienky pre špecializáciu sudcov so zámerom zvýšiť kvalitu a efektívnosť súdneho rozhodovania, a tým aj dôveryhodnosť súdnictva. Ministerka spravodlivosti to chcela pôvodne dosiahnuť znížením počtu okresných súdov z 54 na 30, vznikom dvojice mestských súdov v Bratislave a Košiciach, ako aj nahradením ôsmich krajských súdov trojicou odvolacích súdov. Zavŕšením jej reformy by mal byť vznik troch odvolacích správnych súdov, nad ktorými má stáť nový, už pol roka fungujúci Najvyšší správny súd.

Hoci ministerka spravodlivosti Mária Kolíková novú súdnu mapu predstavila už v decembri 2020, stále sa jej nepodarilo presvedčiť o vhodnosti ňou zvolených zmien. Problémy pritom očakávala skôr z justičného prostredia. Po sudcoch a zástupcov zamestnancov v súdnictve však Kolíková narazila aj na koaličných partnerov.

Svoju reformu ministerka niekoľkokrát prerábala a pre lepšiu priechodnosť napokon rozdelila aj do piatich samostatných návrhov. Po štvorici návrhov prerokovaných v prvom čítaní tento štvrtok by mala posledný, piaty návrh oddeľujúci správne súdy predložiť na nasledujúcu marcovú schôdzu parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #reforma súdnej mapy