SAV vyzýva Blahu, aby v akadémii okamžite skončil. Poslanec odkázal, že ho nevyštvú

Viacerí štatutárni zástupcovia vedeckých pracovísk Slovenskej akadémie vied vyzvali poslanca NR SR Luboša Blahu (Smer), aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v akadémii. Tvrdia, že opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca a zneužíva slobodu prejavu.

22.02.2022 09:50 , aktualizované: 12:40
Ľuboš Blaha Foto:
Ľuboš Blaha
debata (754)

Slovenská akadémia vied verná svojmu humanitnému poslaniu je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v našej spoločnosti, javom, ktorý sa spočiatku rodí v znevažujúcich slovách a cez podnecovanie k nenávisti prerastá až k reálnym fyzickým atakom.

Predstavitelia SAV sa od takýchto prejavov dištancujú a dôrazne ich odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci.

Celé znenie výzvy:

My, predstavitelia vedeckých ústavov a centier SAV, chrániac dobré meno SAV, ktorá patrí k najdôveryhod­nejším inštitúciám na Slovensku, uvedomujúc si úlohu vedy a vedcov v spoločnosti, ktorí majú prispievať k tolerantnej, slušnej a inovatívnej spoločnosti, ctiac si slobodu a demokraciu, odmietajúc akékoľvek prejavy netolerancie či nenávisti, pripomínajúc historickú skúsenosť, že extrémistické a nenávistné postoje sú spôsobilé postupne narúšať demokratický politický systém a nahradiť ho systémom diktatúry, vyzývame Mgr. PhDr. Ľuboša Blahu, PhD., pracovníka Ústavu politických vied SAV, v. v. i., ktorý opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca, zneužíva slobodu prejavu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v SAV.

Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného. Plne stojíme za vyjadreniami Etickej komisie SAV, ktorá okrem iného k jeho správaniu konštatovala:

„Postavenie vedca sa viaže na istú zodpovednosť vyplývajúcu z členstva v akademickej komunite. Tejto zodpovednosti sa nemožno zbaviť ani pri paralelnom výkone inej funkcie/iného povolania. Člen akademickej obce musí primerane zachovávať isté štandardy správania aj v prípade výkonu neakademickej funkcie. Vo všeobecnosti možno legitímne očakávať, že vedec bude politickú diskusiu kultivovať, nie degradovať.“

Blaha: Slobodu slova si vziať nedám

Poslanec Národnej rady Ľuboš Blaha (Smer) v reakcii na sociálnej sieti uviedol, že zo SAV ho nevyštvú. Tvrdí, že ho môžu upáliť, zatvoriť a prenasledovať, ale svoju slobodu slova si vziať nedá. Výzvu na okamžité ukončenie svojho pôsobenia v SAV považuje Blaha za ďalší znak politizácie akademických inštitúcií a fašizácie slovenskej spoločnosti. „Som slobodný človek a mám právo na svoje ľavicové názory. Za svoju politickú činnosť sa nezodpovedám SAV, ale jedine občanom SR, ktorí mi dali dôveru v parlamentných voľbách,“ uviedol Blaha.

Tvrdí, že SAV má právo hodnotiť výlučne jeho vedeckú činnosť. V prípade, že majú kolegovia k jeho štúdiám vedecké výhrady, rád si ich vypočuje. Zároveň žiada, aby sa nezneužívala vedecká pôda na lacné politikárčenie.

„Pre mňa je kľúčové, že mám dôveru svojho domovského Ústavu politických vied SAV, ktorý sa zaoberá výlučne mojou vedeckou činnosťou a nekomentuje moje politické názory,“ uviedol Blaha. Považuje za neakceptovateľné, aby sa SAV zapájala do nenávistných kampaní proti ľavicovým a vlasteneckým politikom. „Vo vzťahu k politike musí dodržiavať prísnu neutralitu. Ak si toto nevie ustrážiť, je to hanba vedenia SAV,“ doplnil Blaha.

754 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #SAV #Ľuboš Blaha