Napriek vlne omikronu zomrelo v januári najmenej ľudí od septembra 2021

V januári zomrelo na Slovensku 5,3 tisíca osôb, čo je napriek stúpajúcej vlne omikronu najmenej od septembra 2021.

23.02.2022 09:48
debata (2)

Ako ďalej uvádza Štatistický úrad, výrazne poklesla aj celková nadúmrtnosť. Aktuálny počet zomretých v prvom mesiaci bol o štyri percentá vyšší ako januárový päťročný priemer pred pandémiou (2016 – 2020). Situácia v počte zomretých sa tak podľa ŠÚ SR začína stabilizovať a hodnoty sú podobné ako pred nástupom pandémie. Šiestim regiónom sa podarilo počtom zomretých dostať na úroveň minulých rokov. Vyššia úmrtnosť pretrvávala v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Infekcii COVID-19 v januári podľahlo 573 ľudí.

Najhoršia situácia pred rokom

„Na Slovensku zomrelo v januári 2022 o vyše dvetisíc ľudí menej ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch a o 41 percent menej ako pred rokom. Aktuálny januárový počet zomretých je už len o 203 osôb vyšší, ako bol priemerne v rovnakom mesiaci v rokoch pred vypuknutím pandémie,“ zhodnotila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická. ŠÚ SR priblížil, že tento rok v januári bolo výrazne menej zomretých ako v januári 2021, keď nadúmrtnosť dosahovala viac ako 76 percent. Išlo o najhoršiu situáciu v úmrtnosti od vypuknutia pandémie a za jeden mesiac zomrelo viac ako deväťtisíc ľudí.

covid Čítajte viac Covid stráca na sile a celosvetovo klesá tretím týždňom

Vyšší počet úmrtí, ako bol priemer januárových hodnôt v predošlých piatich rokoch pred pandémiou sa prejavila výraznejšie v Trenčianskom kraji, kde zomrelo o 16 percent viac ľudí, ako je priemer a v Trnavskom kraji (13 percent). V štyroch krajoch sa situácia priblížila k hodnote päťročného priemeru pred pandémiou a v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji zomrelo menej ľudí ako v predošlých piatich rokoch pred pandémiou. Najvyšší absolútny počet zomretých mal počas januára Nitriansky kraj (746 osôb), ktorý je z hľadiska počtu obyvateľov štvrtý najmenší región v SR.

Pokles covidu

ŠÚ SR konštatoval, že ochorenie COVID-19 kleslo v rebríčku najčastejších príčin úmrtí. Kým vlani v januári bolo najčastejšou príčinou smrti v SR, tento rok kleslo na štvrté miesto. Celkovo na jeho následky zomrelo v tohtoročnom januári 573 osôb, čo bolo takmer 11 percent zo všetkých zomretých. V rekordnom januári 2021 ochorenie spôsobilo úmrtie viac ako 3,4 tisíca ľudí. Aktuálny počet zomretých je tak šestinou z minuloročnej hodnoty.

V januári 2022 zomrelo najviac ľudí na choroby obehového systému (42 percent úmrtí) a na nádory (20 percent). V danom mesiaci zomrelo na obidve tieto príčiny smrti o vyše 10 percent ľudí menej oproti päťročnému priemeru predošlých rokov pred pandémiou. ŠÚ SR uzavrel, že prvú trojku najčastejších príčin smrti dopĺňajú úmrtia na choroby dýchacej sústavy s podielom 11 percent. Táto príčina dosahuje viac mesiacov po sebe vyššie hodnoty oproti päťročnému priemeru predošlých rokov pred pandémiou.

koronavírus očkovanie  vakcína Čítajte viac Štvrtá dávka vakcíny nie je príliš efektívna, uvádza štúdia z Izraela
2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtnosť #koronavírus