Pozostalí po obetiach vírusu žiadajú štátny smútok

"Obraciame sa na vás so žiadosťou o vyhlásenie štátneho smútku dňa 6. 3. 2022 s celonárodnou minútou ticha za obete pandémie COVID-19," obrátilo sa otvoreným listom na prezidentku Zuzanu Čaputovú, predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) občianske združenie Skutočné obete.

23.02.2022 12:15
prezidentský palác prezidentka Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomenula obete koronavírusu. Archívna snímka
debata (29)

List podpísalo vyše sto ľudí, ktorí prišli o svojich najbližších – deti, sestry, bratov, rodičov, starých rodičov, sesternice či bratancov.

Čoskoro si Slovensko pripomenie potvrdenie prvého prípadu infekcie COVID-19. Bol ním muž zo Záhoria, čoskoro ochorenie potvrdili aj u jeho manželky a syna.

„Blížiace sa druhé výročie tejto udalosti pripomína, že nám chýba dôstojné vyjadrenie úcty k obetiam a sústrasti pozostalým. Tragédia, ktorú prežívame, nemá v histórii našej krajiny obdobu,“ píšu smútiaci. Pripomínajú, že vírus si len na Slovensku vzal vyše 21-tisíc životov. „A navždy tak fatálne traumatizoval množstvo rodín na celom svete,“ pokračuje list.

Preto sa s prosbou obracajú na troch najvyšších ústavných činiteľov. „Pandémia koronavírusu a jej zdrvujúce následky otriasli celou spoločnosťou. Vyhláste 6. marca 2022 štátny smútok za všetkých ľudí, ktorých pandémia predčasne a tragicky pripravila o život a pripomeňte si ich spoločnou minútou ticha,“ prosia.

Zároveň žiadajú, aby bol 6. marec Pamätným dňom obetí COVID-19.

V liste pripomínajú, že v minulosti už bol vyhlásený štátny smútok za obete havárií, lietadiel, banských nešťastí či vraždy či úmrtí štátnikov. Pozostalí sú však presvedčení, že aj „obyčajní ľudia si zaslúžia celonárodný prejav rešpektu, súcitu a smútku za ich predčasne zmarené životy“. „Za každým číslom v štatistike je skutočný človek, skutočná obeť, nehľadiac na to, či boli starí alebo mladí, nehľadiac na to, či boli očkovaní alebo neočkovaní, všetci si zaslúžia náš spoločný rešpekt a súcit, lebo v bolesti a smrti sme si všetci rovní. V tento deň, 6. marca, sa stíšme, zastavme polarizáciu spoločnosti a Vy, traja najvyšší ústavní činitelia, prosíme, vyjadrite ľútosť nad ich smrťou oficiálnou spoločnou štátnou minútou ticha a štátnym smútkom,“ píše v závere otvoreného listu pozostalí zo združenia Skutočné obete.

Združenie poskytuje pomoc a podporu pozostalým po obetiach koronavírusu. Na ich pamiatku pomáha vysádzať spomienkové lipy po mestách a obciach Slovenska ako Živé pietne miesta. Iniciovalo aj výstavbu centrálneho Pamätníka obetiam pandémie.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus