NBÚ vydal mimoriadne varovanie pre kritickú infraštruktúru

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vydal v stredu mimoriadne varovanie a odporúčania prevádzkovateľom základných služieb ako prvkov kritickej infraštruktúry v súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou situáciou. TASR o tom informoval hovorca úradu Peter Habara.

23.02.2022 16:06
debata

„Už v pondelok sme informovali, že v uplynulom čase evidujeme v regióne strednej Európy zvýšenú mieru kybernetických bezpečnostných rizík. Nepretržitým monitoringom, vykonanými kontrolami aj po komunikácii s ostatnými bezpečnostnými zložkami úrad upozorňuje na okamžité a dôkladné zabezpečenie sietí a systémov vo všetkých sektoroch,“ priblížil hovorca.

Konkrétne odporúčania NBÚ pre štatutárov a bezpečnostných zamestnancov by sa mali bezodkladne aplikovať na hardvéri, softvéri aj pracovníkoch. „Viacero subjektov absolvovalo v uplynulom období audity kybernetickej bezpečnosti. V prípade, že sa u nich vyskytli nedostatky, je nutné odstraňovať ich bez zbytočného odkladu,“ apeluje NBÚ.

Úrad upozorňuje na možnosť a povinnosť komunikovať kybernetické bezpečnostné incidenty s Národným centrom kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. Veľký dôraz kladie aj na informovanie personálu vo vnútri organizácie.

„V prípade akýchkoľvek nejasností sú príslušníci NBÚ pripravení aktívne komunikovať s jednotlivými prevádzkovateľmi, poskytnúť rady, postupy, alebo navrhnúť opatrenia na lepšiu ochranu systémov,“ doplnil hovorca. Úrad je možné kontaktovať elektronicky incident@nbu.gov.sk alebo sk-cert@nbu.gov.sk, odporúčania a varovania sú priamo na stránke www.sk-cert.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #NBÚ #bezpečnostné riziká #kritická infraštruktúra