Od stredajšieho popoludnia prekročilo slovensko-ukrajinské hranice vyše 7-tisíc Ukrajincov

Od stredy 16.00 hodiny do piatkového poludnia prekročilo slovensko-ukrajinské hranice približne 7490 občanov Ukrajiny. Pred vypuknutím konfliktu bol zvyčajný počet vstupov na SR z Ukrajiny priemerne 1400 ľudí za deň. Hranicu vo Vyšnom Nemeckom navštívil v piatok premiér aj s ministrami.

25.02.2022 17:19 , aktualizované: 19:25
konflikt Rusko-Ukrajina, vojna, hranica,... Foto: ,
Slovensko-ukrajinský prechod Vyšné Nemecké, 25. 2. 2022 Slovensko očakáva, že utečenci pred vojnou prídu aj Slovensko. Zatiaľ prichádzajú matky s deťmi, časť z nich smeruje ďalej - smerom do ČR či Nemecka.
debata (23)

O medzinárodno­právnu ochranu v SR požiadalo k piatku k 14.00 h zatiaľ 14 Ukrajincov. Nachádzajú sa v záchytnom tábore v Humennom. Väčšina prichádzajúcich po vybavení cestuje ďalej na Slovensko alebo do iných krajín Európskej únie. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké,...
Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké,...
+9Slovensko-ukrajinský priechod Vyšné Nemecké,...

„Osobám, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom, umožňujeme krátkodobý pobyt do 90 dní. Tieto osoby však majú možnosť pri vstupe na územie SR alebo aj neskôr požiadať o medzinárodnú ochranu a po schválení zmeny zákona o azyle a rozhodnutia vlády SR budú môcť požiadať tiež o dočasné útočisko,“ vysvetlil rezort. V prípade udelenia medzinárodnej ochrany, teda azylu alebo doplnkovej ochrany, prípadne dočasného útočiska, sa ich status zmení a obmedzenie 90 dní nebude platiť.

Video

Väčšina prichádzajúcich z Ukrajiny má platné doklady. Slovenská republika má s Ukrajinou bezvízový režim – držitelia ukrajinských biometrických pasov vízovej povinnosti nepodliehajú. Vstup na územie Slovenskej republiky je umožnený po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nemajú platný cestovný doklad (biometrický pas).

Premiér hovoril o solidarite

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzdvihol počas návštevy slovensko-ukrajinskej hranice vo Vyšnom Nemeckom vzájomnú solidaritu. Zdôraznil pripravenosť Slovenska podať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomocnú ruku aj v podobe občerstvenia či ubytovania.

„Je tu zima, chceme, aby ľudia zbytočne vonku nemrzli. Aby mali čo najlepšie zabezpečenie, občerstvenie a plynulý odvoz či už k ich rodinám a známym, alebo im budeme hľadať miesto, kde ich dočasne ubytujeme,“ podotkol šéf vládneho kabinetu. Priblížil, že situácia na hraničnom priechode je pokojná a čakacie lehoty minimálne.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) informoval, že štát má desaťtisíce možností na ubytovanie. Ďalšie ponúkajú jednotlivci a mnohé organizácie. „Kreuje sa operačný štáb, ktorý to bude dávať dokopy, aby sme vedeli čo najefektívnejšie tie kapacity využiť,“ doplnil.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) priblížil, že všetky krajiny na východnej hranici Severoatlantickej aliancie požiadali o aktiváciu článku štyri, to znamená bezpečnostné konzultácie. Podľa jeho slov naďalej prebiehajú. Doplnil, že telefonuje s ministrami troch krajín NATO a intenzívne hľadajú riešenia. Deklaroval tiež, že Slovensko má zabezpečený vzdušný priestor tak, ako je zabezpečený celý vzdušný priestor Severoatlantickej aliancie. Priblížil, že najbližší realizovaný útok na Ukrajinu bol necelých 200 kilometrov od slovenskej hranice.

Hľadajú sa dobrovoľníci do hotspotov

Ministerstvo vnútra plánuje zriadiť takzvané hotspoty pre prípad zvýšeného nárastu ľudí z Ukrajiny. „Zriadia sa podľa potreby počas víkendu v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom, Veľkých Slemenciach a Čiernej nad Tisou. V hotspotoch budú registrovaní ľudia, ktorí by prichádzali bez dokladov,“ avizoval tlačový odbor. Príslušníkom Policajného zboru budú asistovať pri registrácii aj vojaci.

Prvú pomoc by im mali poskytovať vždy dvaja dobrovoľní zdravotnícki pracovníci – nelekári. Rezort zdravotníctva hľadá takýchto dobrovoľníkov, hlásiť sa možno na adrese dobrovolnici.ukrajina@health.gov.sk.

Hotspoty by mali začať fungovať až vtedy, keď nebudú oficiálne hraničné priechody zvládať nápor utečencov. Ako informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, starostlivosť bude pre vojnových utečencov poskytovaná na základe ich statusu.

Ak bude pre nich Slovensko len tranzitujúcou krajinou, všetku poskytnutú zdravotnú starostlivosť si budú musieť hradiť v plnom rozsahu. Na tieto osoby sa totiž vzťahujú rovnaké podmienky ako na osoby prichádzajúce z tretích krajín. „V súčasnosti však rezort zdravotníctva hľadá spôsoby, ako im v prípade zhoršenia zdravotného stavu počas tranzitu cez Slovenskú republiku poskytnúť potrebnú starostlivosť,“ dodala Eliášová.

konflikt Rusko-Ukrajina, hranica, Vyšné Nemecké utečenci migranti Čítajte aj KBS spustila registráciu ubytovacích kapacít pre utečencov z Ukrajiny

Ak utečenci na Slovensku požiadajú o azyl, vznikne im nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, v odôvodnených prípadoch aj na plnú zdravotnú starostlivosť. Po udelení azylu alebo doplnkovej ochrany im vznikne nárok na plný rozsah zdravotnej starostlivosti.

V prípade získania statustu dočasného útočiska, ktorého získanie je administratívne jednoduchšie, bude mať nárok na neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Najskôr sa využijú azylové zariadenia

V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny budú podľa ministerstva využívať najskôr kapacity azylových zariadení Ministerstva vnútra SR v Humennom, Opatovskej Novej Vsi a Rohovciach. „V prípade potreby ich vieme rozšíriť o dočasné ubytovanie. V ďalšom kroku by boli využívané ubytovacie zariadenia MV SR a ďalších rezortov. Ak by si to vyžiadala situácia, nasledovali by kapacity ďalších ubytovacích zariadení, ktoré sekcia krízového riadenia MV SR identifikovala v spolupráci s kolegami z okresných úradov,“ objasnilo ministerstvo. Kroky vo vyšších krízových štádiách by mal koordinovať ústredný krízový štáb zvolaný ministrom vnútra SR.

Na hraničných priechodoch s Ukrajinou pôsobia príslušníci Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru. Ako informuje MV SR, v prevádzke sú všetky hraničné priechody okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou – Čop, kde bola zastavená osobná doprava. Vstup je umožňovaný všetkým osobám, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom.

Ako pomôcť ľuďom na Ukrajine

  • Sme spolu – dobrovoľníci ukrajinsko-slovenskej humanitárnej organizácie pomáhajú nemocniciam v Kyjeve a na východe Ukrajiny zabezpečovať lieky, obväzy a ďalší zdravotnícky materiál. Prispieť možno na účet SK36 1100 000­0 0029 4401 8­629.
  • Magna – slovenská humanitárna organizácia poskytuje zdravotnú starostlivosť aj na Donbase. Prispieť možno cez SMS v tvare MAGNA na číslo 836 v hodnote desať eur. Celú sumu Magna použije na pomoc pre Ukrajinu. Peniaze je možné darovať aj na účet SK87 1111 000­0 0013 3179 3­900.
  • Vráť sa živý – fond na pomoc ukrajinským vojakom. Prispieť možno priamo na ukrajinský účet UA093052990000026004025029786.
  • Slovenská katolícka charita – Organizácia vyhlásila celoslovenskú zbierku Pomôžme ľuďom na Ukrajine! na akútnu pomoc v oblasti konfliktu. Peniaze možno posielať na účet je SK93 1100 000­0 0029 4546 3­097, variabilný symbol 380.
23 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #hranica #vojna na Ukrajine #Vyšné Nemecké