Kočner znovu pred súdom. Opäť riešia Kuciakovu vraždu a prípravu vrážd prokurátorov

Na Špecializovanom trestnom súde Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaní, podnikateľ Marian Kočner a Alena Zsuzsová, sú na pojednávaní prítomní.

28.02.2022 06:45 , aktualizované: 13:09
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej 28. februára 2022
debata (38)

Pred súd sa opäť postavia možní objednávatelia: Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Obaja sa však budú zodpovedať aj z príprav vrážd dnes troch prokurátorov – Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Video

13:10 – Pred rozhodnutím o sťažnostiach obžalovaných proti odmietnutiu zaujatosti sa nejaví vhodné pokračovať v hlavnom pojednávaní, skonštatovala predsedníčka senátu a prerušila hlavné pojednávanie. O sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd.

12:50 – Súd po porade senátu pokračuje v prerušenom pojednávaní. „O námietke vznesenej proti sudkyni Záleskej rozhodol, že členka senátu nie je vylúčená z vykonávania rozhodovania,“ rozhodol senát. Pojednávanie tak môže pokračovať s aktuálnym zložením senátu.

Schválenie dohody o vine a treste Andruskóa, ktorý je v tejto veci v postavení svedka, bolo podľa senátu len rozhodovaním o ňom samom. Ostatné osoby boli spomínané v texte dohody len pre nezameniteľnosť skutku a sudca, ktorý ju schválil, tým automaticky neprejudikoval aj vinu ostatných obžalovaných.

„Objektívny aspekt nestrannosti nebol dotknutý,“ skonštatovala predsedníčka senátu.

Kočner prostredníctvo svojho obhajcu podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. K tej sa pripojili opäť aj ďalší obžalovaní.

11:25 – Hlavné pojednávanie bolo prerušené za účelom porady senátu. Ten má totiž rozhodnúť a námietkach obžalovaných voči zaujatosti sudkyne Záleskej, keďže tá rozhodla aj o schválení dohody o vine a treste pre Zoltána Andruskóa.

11:15 – Kočner trvá na svojej nevine. „Svedkovia, ktorí v procese vypovedali klamali a orgány činné v trestnom konaní manipulovali dôkazmi,“ vyhlásil Kočner.

11:05 – „Môj mandant je nevinný a jeho nevinu preukazujú viaceré dôkazy,“ vyhlásil pred súdom Kočnerov obhajca Marek Para. Namieta použité komunikácie zo šifrovacej aplikácie Threema, aj keď podľa neho z nej nič proti Kočnerovi nevyplýva.

Para tiež trvá na zaujatosti sudkyňa Záleskej a podľa neho je porušené právo na zákonného sudcu. K tejto námietke sa pripojili aj obhajcovia ďalších obžalovaných.

10:40 – Obhajcovia obžalovaných a zástupcovia poškodených navrhujú dôkazy, ktoré podľa nich treba vykonať.

10:20 – Súd ukončil čítanie o správy o stave konania a uložil hygienickú prestávku.

09:40 – Predsedníčka senátu číta rozsudok Najvyššieho súdu a výčitky voči predchádzajúcemu rozsudku, ktorým bola Kočnerovi so Zsuzsovou uznaná nevina. Najvyšší súd vo svojom letnom rozsudku uložil aj viacero úloh, s ktorými sa teraz musí Špecializovaný trestný súd vysporiadať.

09:30 – Keďže sa čiastočne menilo zloženie senátu, obžalovaný dostali vopred priestor na vyjadrenie sa k tejto zmene. Kočner nesúhlasil s účasťou Pamely Záleskej v súdnom senáte. Rovnaký nesúhlas vyjadrila aj Zsuzsová.

09:20 – predsedníčka senátu Ružena Sabová overuje prítomnosť obžalovaných, prípadnú zmenu osobných údajov, ich obhajcov ako aj včasnosť doručenia predvolaní.

Mariána Kočnera stále zastupuje advokát Marek Para. Alena Zsuzsová má tiež rovnakých obhajcov – Štefana Nesméryho a Júliu Vestenickú. Tomáša Szabóa zastupuje Ivana Kochanská.

Dušana Kracinu bude obhajovať advokát Rastislav Urbáni a Dagmar Matušková zastupuje obžalovaného Darka Dragiča.

09:10 – Pojednávanie začalo s miernym meškaním.

09:05 – Všetci piati obžalovaní sú už v pojednávacej miestnosti.

V rozpore s logikou

K vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej došlo 21. februára 2018 v ich rodinnom dome na kraji obce Veľká Mača (okres Galanta). Smrť mladej dvojice Slovenskom otriasla. Do ulíc vyšli v celej krajine tisícky ľudí a vtedajšiu vládu Roberta Fica (Smer) žiadali o vyvodenie zodpovednosti. Svojho postu sa vzdal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), premiér Fico a nakoniec aj policajný prezident Tibor Gašpar.

Aj keď verejnosť spočiatku pochybovala, že sa podarí prípad vyšetriť a páchateľov postaviť pred súd, v septembri 2018 polícia zadržala Miroslava Marčeka, Tomáša Szabóa, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovú. V marci 2019 k obžalovaným pribudol ako objednávateľ aj podnikateľ Marian Kočner. Súdne pojednávanie sa začalo 19. decembra 2019 po jeden a trištvrte roku od vraždy a skončilo 3. septembra 2020 odsúdením Tomáša Szabóa a oslobodením Kočnera so Zsuzsovou.

VIDEO: Prokurátor Peter Šufliarsky.
Video

Špecializovaný trestný súd rozhodol predčasne, nezistil celý skutkový stav, nevykonal všetky potrebné dôkazy a tie, ktoré vykonal hodnotil izolovane a v rozpore s elementárnou logikou. Z toho vlani v septembri vyplynul nesprávny oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej, ktorý bol navyše nezrozumiteľne odôvodnený. Toto všetko skonštatoval v odvolacom konaní Najvyšší súd.

„Najvyšší súd zistil, že súd prvého stupňa rozhodol predčasne, keď 1/ nezistil náležite skutkový stav a nevysporiadal sa so všetkými okolnosťami prípadu významnými pre rozhodnutie, 2/ náležite, s prehľadom a zrozumiteľne rozhodnutie v tejto časti neodôvodnil a 3/ nevykonal vo veci všetky potrebné a pre rozhodnutie dôležité dôkazy, 4/ dôkazy, ktoré vykonal, hodnotil izolovane a bez ich hodnotenia v súvislosti s inými dôkazmi, 5/ z čoho vyplynul nesprávny právny záver rezultujúci do oslobodzujúceho rozsudku a 6/ navyše hodnotil dôkazy, ktoré v priebehu pojednávania nevykonal,“ skonštatoval predseda trojčlenného senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda.

VIDEO: Prokurátor Matúš Harkabus komentuje prerušenie hlavného pojednávania.
Video

Špecializovaný trestný súd sa mal ako dôkazom venovať aj Kočnerovým výhrážkam Kuciakovi, ktoré sú zaznamenané v podnikateľovej komunikácii s Miroslavom Konôpkom a Jaroslavom Haščákom. „Nedostatočné odôvodnenie rozsudku spôsobilo, že čitateľ nemá prehľad o tom, ktorú skutočnosť vzal súd za preukázanú a ktorú nie a namiesto odôvodňovania dôkazov a ich konfrontovania s inými, nahradil vysvetlenie svojich postupov všeobecnými formuláciami,“ spresnil Najvyšší súd.

„Ak by Špecializovaný trestný súd dôkazy chronologicky vyhodnotil, zrejme by nedospel k záveru zhodnému s tým, ktorý urobil,“ zdôvodnil Peter Paluda rozhodnutie senátu, v ktorom spolu s ním zasadla aj Ivetta Macejková a Dana Wänkeová. „Prvostupňový súd hodnotil dôkazy nielen v rozpore s elementárnou logikou, ale dokonca do odôvodnenia zahrnul aj dôkazy nevykonané,“ zdôraznil Peter Paluda.

VIDEO: Obžalovaných odvádzajú po prerušením pojednávaní.
Video

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Alena Zsuzsová