Gröhling v Ide o pravdu o VŠ zákone: Ustúpil som študentom, dekanom nerozumiem

„Máme šancu získať stovku ukrajinských medikov, musíme to využiť,“ povedal v Ide o pravdu minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Priznal, že maturity budú voči študentom ústretové. Každý dostane na odpoveď o 15 minút viac času, a rozšíria sa aj maturitné témy.

10.03.2022 20:15
debata (14)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Branislava Gröhlinga v relácii Ide o pravdu.

Video

Parlament by mal už o týždeň rokovať o novele vysokoškolského zákona. Pôvodný návrh ministerstva školstva kritizovali študenti aj akademická obec. Zmeny pri voľbe rektorov a dekanov, či posilnenie správnych rád označili za obmedzovanie akademickej slobody. Po sérii rokovaní ministerstvo pristúpilo na čiastočné kompromisy.

„Ustúpil som študentom, rektorom a dekanom nerozumiem,“ povedal v relácii Ide o pravdu minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Narážal na nesúhlas akademickej obce, pre ktorú je návrh aj po úpravách neprijateľný. „Budú prijímané nebezpečné rozhodnutia, ktoré prispejú k politizácii a oligarchizácii vysokých škôl,“ uviedol v stredu Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty UK.

„V čom sú školy ohrozené? Nič také v novele nie je, ja to chápem ako strach zo straty pozícií niektorých akademických predstaviteľov,“ reagoval minister. Je presvedčený, že parlament novelu VŠ zákona schváli v najbližších dňoch. „Koalícia je dohodnutá, a mám podporu poslancov,“ konštatoval.

Po dvoch rokoch dištančného vzdelávania ministerstvo pripravilo klasické maturitné skúšky pred komisiou. Už na budúci týždeň sa začnú písomné skúšky. „Bude viac tém, ktoré by mali zohľadňovať situáciu maturantov,“ vysvetlil minister. Ku každej písomnej maturite, aj ku každej téme ústnej skúšky dostane žiak o 15 minút viac času na vypracovanie textu alebo na odpoveď.

Otvorený konflikt na Ukrajine zasiahol aj slovenské školy. Žiaci a študenti sa prvýkrát stretli so situáciou, ktorú vnímali ako ohrozenie, a mnohí mali obavy. Situáciu mali deťom vysvetľovať učitelia.

„Nechceli sme, aby im čokoľvek tajili, ale aby sa s nimi adekvátne o tom vedeli rozprávať,“ vysvetlil Gröhling.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V relácii potvrdil snahu ministerstva začleniť do výučby všetkých ukrajinských žiakov a študentov, ktorí to budú potrebovať. Problémom môžu byť podľa neho predškolské zariadenia, ktoré nemajú voľné kapacity najmä na západnom Slovensku. „Štát chce finančne pomôcť samospráve, aby urýchlene situáciu dokázala riešiť,“ pripomenul.

Samostatnou kapitolou je dostatok učiteľov pre výučbu ukrajinských žiakov. Odkiaľ ich zoberieme? Riešením by bolo okamžité začlenenie ukrajinských učiteliek do školského systému, čo ale nie je jednoduché.

„Naše zákony vyžadujú potvrdenie o bezúhonnosti, a to je pre utečencov nereálne. Nemá im ho kto vydať,“ vysvetlil Gröhling.

O zotrvanie na Slovensku sa podľa ministra školstva hlási asi stovka ukrajinských medikov: „Túto šancu musíme využiť, a začleniť ich na naše lekárske fakulty.“

Problém so zamestnaním majú aj ukrajinské zdravotné sestry, ktoré by chceli pracovať v slovenských nemocniciach. Celý proces overovania ich špecializácie podľa platných zákonov stojí ale nemálo financií, čo si nemôžu dovoliť. Koalícia sa podľa Gröhlinga dohodla na tom, že podobné prekážky voči utečencom z Ukrajiny bude riešiť už na marcovej schôdzi parlamentu tzv. zákonom lex Ukrajina v skrátenom konaní.

Budú mať ukrajinské deti samostatné triedy a školy na Slovensku? Kto ich bude učiť? Bude tohtoročná maturita pre študentov menej náročná? Prečo chce ministerstvo zmeniť spôsob voľby dekanov a rektorov? Neobáva sa minister protestov vysokých škôl? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Branislavom Gröhlingom, ministrom školstva a podpredsedom strany SaS.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Branislav Gröhling #Ide o pravdu