Zvážte spoluprácu s Ruskom, vyzýva ZMOS mestá a obce

Osobný list poslal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger starostom a primátorom. Vyzýva ich, aby zvážili spoluprácu so samosprávami v Rusku.

12.03.2022 10:20
Združenie miest a obcí Slovenska / ZMOS /... Foto: ,
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger
debata (34)

ZMOS pripomína situáciu na Ukrajine. „Každý z nás robí, čo je v jeho silách a možnostiach, aby sme zodpovedným prístupom a konkrétnymi aktivitami pomohli stabilizovať situáciu v súvislosti s pohybom utečencov na Slovensku a adresnou humanitárnou pomocou,“ píše združenie v tlačovej správe.

Každé gesto, podaná pomocná ruka, aktivity, ktoré prispejú k šíreniu rozvahy namiesto emócií, pokračuje ZMOS. „História bude súdiť dnešnú dobu. My však teraz zohrávame mimoriadne dôležitú úlohu. Budúcnosť odkryje širšie súvislosti, ale prítomnosť musia sprevádzať adekvátne rozhodnutia,“ tvrdia zástupcovia slovenskej samosprávy.

„V osobnom liste som apeloval na kolegyne a kolegov z miest a obcí, aby prehodnotili intenzitu spolupráce so samosprávami v Rusku. Partnerská spolupráca má svoj význam a prínos, ak je obojstranne užitočná. Jej obmedzenie vo vzťahu k mestám a obciam v Rusku vnímame ako mimoriadne dôležitý symbol solidarity," tvrdí Tréger.

Obmedzenie kontaktov a spolupráce s ruskou samosprávnou vníma aj ako prejav „porozumenia a podpory krokov, ktoré budú sprevádzať snahu o mierovú cestu riešenia ozbrojeného konfliktu, ktorý za sebou zanecháva obete, traumu, ničenie ľudských osudov, prehlbovanie ekonomickej krízy a znásobovanie sociálneho napätia“. „To všetko sa negatívne prejavuje aj na živote komunít a činnosti miestnej územnej samosprávy,“ dodáva Tréger.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Združenie miest a obcí Slovenska