Poslanci rokujú o nasadení vojakov NATO, v úvode si uctili Romana

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) otvoril o 13. hodine 60. schôdzu Národnej rady. Jej program tvorí vyše 80 bodov.

15.03.2022 13:33 , aktualizované: 16:41
debata (4)
Ľubo Roman Čítajte viac Na Ľuba Romana spomína Pauhofová, Vajda či Majeský: Veľmi smutná správa pre náš umelecký svet

Nezaradení poslanci strany Hlas podporia návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR. V rozprave v pléne parlamentu to povedal líder Hlasu a bývalý premiér Peter Pellegrini. Z členstva v NATO podľa šéfa Hlasu vyplývajú nejaké výhody, ale aj povinnosti. To znamená okrem iného primerane prispievať na vyzbrojenie armády a aj jeho vláda zvýšila obranné výdavky. Pellegrini vysvetlil, že aktuálna diskusia v parlamente nie je o obrannej dohode s USA, ktorá mohla byť vyjednaná lepšie. Poznamenal, že vojská NATO sú už v Pobaltí, Poľsku i v Maďarsku, pričom maďarský premiér Viktor Orbán je príkladom pre niektorých slovenských politikov. Šéf Hlasu-SD pripomenul, že aj slovenskí vojaci sú súčasťou zmiešaných síl NATO v Pobaltí.

V úvode schôdze si poslanci minútou ticha uctili bývalého herca a politika Ľuba Romana, ktorý zomrel v pondelok 14. marca vo veku 77 rokov na infarkt.

Plénum čaká aj schvaľovanie prítomnosti zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území SR. Predpokladá sa, že by malo v SR pôsobiť 2 100 vojakov NATO. Prísť by malo do 600 vojakov z Českej republiky, do 200 vojakov z Holandska, do 100 vojakov z Poľskej republiky, do 100 vojakov Slovinskej republiky, do 400 vojakov zo Spojených štátov amerických a do 700 vojakov z Nemecka. Slovenská vláda odsúhlasila prítomnosť vojakov NATO 9. marca tohto roka v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine.

Na poslancov čakajú aj zmeny v štruktúre Policajného zboru (PZ), Zákonník práce, zmeny pri azyle, ale aj časť reformy súdnej mapy či vysokoškolský zá­kon.

Zruší sa policajtom menovka?

Novela zákona o PZ má zaviesť základnú štruktúru polície. Tvoriť ju majú Prezídium PZ, útvary s pôsobnosťou pre celé územie a útvary s miestnou pôsobnosťou. Osobitne sa zakotvuje postavenie a základné úlohy Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ. Zrušiť by sa mala povinnosť nosenia menovky na rovnošate policajtov.

Definitívne by mali poslanci rozhodnúť o zmenách pri azyle, aby mohli mať žiadatelia prístup na trh práce už šesť mesiacov od začatia sa konania o udelenie azylu. Mali by mať tiež nárok na zabezpečenie sociálneho, psychologického poradenstva a kurz kultúrnej orientácie. Navrhuje sa i mesačný príspevok pre osoby s medzinárodnou ochranou vo výške 1,75-násobku životného minima, ktorý by mohli čerpať počas šiestich mesiacov.

Očakáva sa aj rozhodnutie o súdnej mape. Z reformného balíka ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej prešiel do druhého čítania len návrh týkajúci sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Hovorí, že v praxi má prísť ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov. Koalícia mala rokovať o kompromisnom pozmeňujúcom návrhu.

Aj k parkovaniu na chodníkoch

Poslanci by sa mali vyjadriť aj k novele vysokoškolského zákona. Zmeny namietali zástupcovia akademickej obce, očakáva sa predloženie pozmeňujúceho návrhu. Definitívne by sa mali vyjadriť aj k návrhu zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte či k novele zákona o cestnej premávke týkajúcej sa parkovania na chodníku.

Zaoberať by sa mali poslanci i novelou Zákonníka práce, ktorú vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zmena podľa nej predstavuje oslabenie práva zamestnanca – osoby so zdravotným postihnutím na ochranu pred výpoveďou zo strany zamestnávateľa.

Na programe je aj viacero poslaneckých návrhov, správy o činnosti verejného ochrancu práv a komisárky pre deti za uplynulý rok. Naplánovaná je tiež opakovaná voľba komisárky pre deti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zasadnutie parlamentu