SaS žiada Žilinku, aby sa začal zaoberať rozpustením strán ĽSNS a Republika

Generálna prokuratúra by sa mala začať čím skôr zaoberať návrhom na rozpustenie strany ĽSNS a mimoparlamentného hnutia Republika. Žiada to strana SaS. Dôvodom sú podľa strany ich medializované prepojenia na ruských špiónov a možné financovanie z Ruska.

16.03.2022 11:49 , aktualizované: 14:06
debata (36)

Generálna prokuratúra nekoná na základe apelov politikov, odkázala a uviedla, že to neznamená, že situáciu priebežne nevyhodnocuje.

„Prezentované dôkazy orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s ruskými špiónmi na Slovensku jednoznačne smerujú k podozreniu, že ĽSNS je financovaná z Ruska. Navyše všetko nasvedčuje tomu, že prepojenie na ruských špiónov môže byť oveľa väčšie a týkať sa aj strany Republika. Činnosť obidvoch strán je tak v priamom rozpore s Ústavou SR, a preto je najvyšší čas začať sa zaoberať ich rozpustením,“ skonštatoval podľa TASR v stanovisku strany poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Žiak (SaS).

lipšic, hamran Čítajte viac Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor

Predstavitelia oboch strán by mali byť podľa SaS ignorovaní aj v médiách. „Nemôže nám byť jasné, aké názory prezentujú jednotliví politici ĽSNS a Republiky – či sú to ich osobné názory alebo o ide názory, za ktoré majú zaplatené z Ruska. Médiá by sa mali vyvarovať akejkoľvek príležitosť ponúknuť týmto osobám akýkoľvek priestor,“ doplnil člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS).

Polícia v súvislosti s vyšetrovaním vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala niekoľko osôb. Medzi nimi bol aj Jozef M., ktorý mal pracovať ako asistent poslanca NR SR Miroslava Suju (nezaradený). Ten kandidoval za ĽSNS, aktuálne pôsobí v Republike. Jozefa M. polícia neobvinila a prepustila ho na slobodu.

polícia Rusko rozviedka špión kaťuša Čítajte viac Pavla B., podozrivého zo spolupráce s ruskou rozviedkou, vzali do väzby

Generálna prokuratúra SR nekoná na základe apelov politických predstaviteľov, a preto nebude reagovať ani na výzvu strany Sloboda a Solidarita (SaS). Stanovisko agentúre SITA zaslal hovorca GP SR Dalibor Skladan. Generálna prokuratúra zároveň informovala, že v súčasnosti neevidujú žiadny podnet na podanie žaloby na rozpustenie konkrétnej politickej strany alebo politického hnutia.

„To však neznamená, že by Generálna prokuratúra SR priebežne nemonitorovala skutočnosti, ktoré by mohli byť významné pre podanie takejto žaloby vo vzťahu ku ktorejkoľvek politickej strane alebo hnutiu,“ doplnil Skladan.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Rusko #ĽSNS #Republika #SASKA