Kučerka z kauzy Očistec dostal 11 rokov

Verdikt Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici si bývalý vyšetrovateľ Marián Kučerka osobne nevypočul. Za úplatky mu sudca naparil 11 rokov väzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné.

17.03.2022 13:37
Marián Kučerka Foto: ,
Bývalý policajt Marián Kučerka, obžalovaný v kauze Očistec, na ŠTS v Banskej Bystrici. Snímka z 14. 3. 2022.
debata (14)

Na vyhlásenie rozsudku Kučerka ani jeho obhajcovia neprišli. Samosudca Ján Hrubala objasnil, že sa písomne ospravedlnili. Obžalovaný to zdôvodnil svojou náhlou nevoľnosťou, advokáti zaneprázdnenosťou.

Verdikt znel: vinný. Za zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve „vyfasoval“ Kučerka 11 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia a prepadnutie majetku. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry mu však navrhoval 12 rokov odňatia slobody.

VIDEO: Prokurátor o rozsudku nad Kučerkom.

Video

(Ne)priznanie

V máji 2016 zobral podľa obžaloby Kučerka 25-tisíc eur od nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra prostredníctvom bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka za to, že pomôže synovcovi exministra hospodárstva Petra Žigu. Vinu nesie aj za to, že v roku 2017 zobral úplatok 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Peniaze boli rozdelené medzi štyri osoby – jednu časť, teda 50-tisíc eur, si nechal Kučerka.

Hrubala počas odôvodnenia rozsudku poukázal na to, že podľa obžalovaného je celý „príbeh“ vymyslený. Autormi klamstiev mali byť svedkovia, pričom obhajoba tvrdila, že za to chceli výhody. Samosudca ale pripomenul, že Kučerka sa k zobratiu 25-tisíc a potom 50-tisíc eur priznal. Neskôr svoju výpoveď zmenil s tým, že je nevinný a doznanie urobil pod nátlakom. To si však Hrubala nemyslí. Podľa neho to vylučuje aj samotný obžalovaný, lebo v období spred jeho prepustenia z väzby sa nesťažoval.

Samosudca spomenul tiež výpoveď Kučerkovho lekára. Ten uviedol, že keď bol obžalovaný na psychiatrii, vyčítal si, čo spôsobil. „Hlúpo som spravil, teraz budú rodina a deti trpieť,“ znelo v jeho výpovedi. „Postoje obžalovaného sú inkonzistentné,“ podotkol Hrubala. Poukázal pritom tiež na ponuku dohody o vine a treste, kde bola ochota prijať ju. Prokurátor totiž na prvom hlavnom pojednávaní navrhol, že v tom štádiu procesu by, v prípade doznania viny, navrhol 6 rokov a 8 mesiacov odňatia slobody. To však Kučerka neprijal. Zrejme očakával, že ak by súhlasil, vyviazol by len s podmienkou.

Prokurátor nátlak odmieta

Hrubala spomenul aj viaceré návrhy na doplnenie dokazovania. „Nič nenasvedčovalo, že by malo ísť o niečo, čo súvisí s touto vecou,“ povedal. Narážal tak na nahrávky, na ktorých má byť zachytené, ako prokurátor Ondrej Repa kričí na Kučerku.

„Nič nenasvedčuje, že to súvisí s pojednávacou vecou. Ani že by bol, v rámci takzvaného svätého boja proti korupcii, deformovaný zákon,“ doplnil s tým, že rozsudok nie je právoplatný. Na podanie prípadného odvolania majú obidve strany pätnásťdňovú lehotu od jeho doručenia.

Prokurátor Matúš Harkabus po verdikte reagoval, že jeho návrhu na uloženie trestu nebolo úplne vyhovené. „Po vyhodnotení a premyslení si skutočností, ktoré sudca uviedol pri odôvodnení rozsudku, zvážim možné podanie odvolania,“ povedal. Vyjadril sa tiež k tomu, že dve hodiny pred vynesením rozhodnutia mal tlačovku predseda Smeru Robert Fico. Ten vravel o nevine obžalovaného či o tom, že Hrubala je politickým nominantom.

„Ktorémukoľvek politikovi alebo občanovi neberiem právo hovoriť svoje názory na postup orgánov činných v trestnom konaní alebo súdov. Myslím však, že nie celkom sa dajú takéto vyjadrenia akceptovať,“ poznamenal Harkabus. „Tým netvrdím, že obžalovaný je vinný. Z hľadiska zákona je stále považovaný za nevinného, keďže rozsudok nie je právoplatný,“ pripomenul. Pokračoval, že v tomto prípade sa veľká časť dokazovania týkala otázky, či bol zo strany prokurátorov a policajtov vyvíjaný nátlak.

„Skutočne neviem, ako s tým súvisí to, že kolega Repa príde k policajtovi do kancelárie v deň, keď bol Kučerka zadržaný a má tam dávať nejaké vyjadrenia, ktoré majú byť nahraté. Nijakým spôsobom sa ale netýkajú prípadu obžalovaného či snahy o nátlak na jeho osobu,“ tvrdí Harkabus. „Na pojednávaní odzneli presvedčivé okolnosti, ktoré dokazujú, že ide o vymyslený naratív, ktorý je šírený,“ dodal prokurátor.

Kauza Judáš

Bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána Kučerku Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci akcie Judáš koncom novembra 2021. Počas nej bol zadržaný aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský či námestník riaditeľa SIS Boris Beňa. Pamätná je tlačová konferencia strany Smer, keď za politikmi viseli čierne kožené kabáty. Snažili sa tak poukázať na čudné spôsoby vyšetrovania. Kučerkova manželka totiž napísala sťažnosť na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa nej sa mali jej manželovi vyhrážať, že „bude s..ť krv ako Lajo“, čo malo poukázať na sadistické zaobchádzanie aj s Ľudovítom Makóom. Ďalšia vyhrážka sa mala týkať spôsobu zadržania Kučerku: pred ich deťmi si poňho mali prísť kukláči.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #ŠTS #Očistec #Marián Kučerka