Podvodníci vybrali 700-tisíc z covidovej prvej pomoci

Dvaja muži mali v rámci projektu Prvá pomoc podvodom vytiahnuť od štátu 700-tisíc eur. Už sú obvinení a polícia žiada väzobné stíhanie.

18.03.2022 11:42
Milan Krajniak Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovom brífingu 1. februára 2021 pri predstavovaní pomoci.
debata (12)

Minimálne od mája do novembra 2020 mali dvaja muži vo veku 28 a 33 rokov, žiadať o covidové dotácie z projektu Prvá pomoc.

Obrátili sa pritom na viacero pobočiek Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a žiadali o poskytnutie finančného príspevku. Ten sa vyplácal v čase, keď najmä služby boli pre pandemické opatrenia prakticky zatvorené. Podniky boli bez peňazí a nedokázali si udržať svojich zamestnancov.

„Pri podávaní žiadostí predstierali, že konajú v mene 43 spoločností a žiadali o poskytnutie dotácie na mzdy zamestnancov. V žiadostiach uvádzali fiktívne údaje o mzde a počtoch zamestnancov, založili bankové účty a postupne peniaze z dotácii vyberali,“ informuje trnavská polícia na sociálnej sieti.

V utorok policajti oboch mužov zadržali a urobili domové prehliadky dvoch rodinných domov v Dunajskej Strede a Trsticiach. " Pri úkonoch zaistili väčšie množstvo peňazí a ďalšie dôkazy, ktoré obe osoby priamo usvedčujú z páchania trestnej činnosti," pokračuje polícia.

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava oboch mužov zadržal, obvinil a predložil návrh na stíhanie vo väzbe. Ako upozorňuje polícia, v prípade dokázania viny ich súd môže poslať za mreže na 10 až 15 rokov.

Už pri vyplácaní dotácií z projektu Prvá pomoc ministerstvo práce upozorňovalo, že bude dotácie spätne kontrolovať. Podobný prípad sa vyšetruje v Pezinku, kde zrejme pracovníci úradu práce spolupracovali s firmami, ktoré žiadali o koronadotácie. V tomto prípade by mohla škoda narásť až na 24 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #pomoc firmám