Obťažovanie tínedžerky v tábore Chachaland odročili na máj

Kauza obťažovania 13-ročného dievčaťa v detskom tábore Chachaland mala pokračovať pred súdom. Keďže neprišiel obvinený na súd, sudca pojednávanie preložil na máj.

22.03.2022 08:00 , aktualizované: 10:36
Roman Paulíny, Chachaland, Foto:
Roman Paulíny si na súdnom pojednávaní 18. januára vypočul obžalobu.
debata (7)

Obeťou obťažovania je dnes 31-ročná Katarína Danová. Obťažovať ju mal organizátor detského tábora Chachaland Roman Paulíny. Ten svoju vinu popiera.

V utorok 22. marca malo pred súdom vypovedať prvých päť svedkov. Paulíny na pojednávanie neprišiel. „Vzhľadom na doposiaľ vykonané dokazovanie je účasť obžalovaného na hlavnom pojednávaní nevyhnutná. Preto súd žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti neakceptuje,“ vyhlásil sudca OS Bratislava II.

Ďalšie pojednávanie určil na 31. mája. Sudca povedal, že naň predvolá aj poškodenú Katarínu Danovú.

Podľa obžaloby sa Paulíny mal s Danovou zoznámiť v lete roku 2004 v tábore. Približne rok mal s dievčaťom udržiavať vzťah. On mal vtedy 40, ona 13.

„V bratislavskom byte sa s maloletou opakovane navzájom uspokojovali rukou i ústami, keď manželka obvineného nebola doma,“ čítala prokurátorka obžalobu na prvom pojednávaní 18. januára.

Obžalovaný pred súdom tvrdil, že dievčina má bujnú fantáziu a jeho priateľské správanie si zle vyložila. Hovorí, že ju nezneužíval, naopak, myslí si, že jej v mnohých veciach pomohol.

Na prvom pojednávaní Katarína Danová nebola. Jej advokát Matúš Kanis tvrdí, že jej nie je vôbec príjemné vracať sa do traumatizujúcich čias. „Prešla si psychoterapiou a ak ju neskôr budú chcieť osobne vypočuť, tak samozrejme príde,“ uistil Kanis. Dôkazy podľa neho jasne svedčia v prospech poškodenej. Sú medzi nimi znalecké posudky a veľké množstvo svedeckých výpovedí.

O tom, čo sa malo diať v rokoch 2004 a 2005, napísala Danová v roku 2019 príspevok na webe ženskej platformy. Tvrdí, že o svojich traumatizujúcich zážitkoch dokázala hovoriť až po rokoch terapie, keď si priznala, čo sa jej vlastne stalo, zbavila sa pocitu hanby a spoluzodpovednosti. „Keď sa to dialo, bola som dieťa a vedelo o tom množstvo dospelých ľudí, ktorí neurobili nič,“ uviedla v príspevku. Roky trpela úzkostne-depresívnou poruchou.

Po letnom tábore sa mali s vedúcim začať stretávať a Danová tvrdí, že Paulíny ňou manipuloval svojím priateľským a vľúdnym správaním. Píše, že postupne ju začal meniť podľa svojich predstáv, snažil sa nadviazať sexuálny kontakt a tínedžerka ho nechcela odmietnuť. Dodala, že to robila napriek vnútornému odporu, ktorý vtedy nevedela správne vyhodnotiť.

„Jedny z najhorších momentov jeho manipulácie boli, keď som sa ako pätnásťročná snažila od neho odtrhnúť, a vždy, keď som sa o to pokúsila, sa mi vyhrážal, že spácha samovraždu,“ priblížila traumatizujúce zážitky.

Podľa Paulínyho sa v tábore žiadne intímnosti nediali. „Stále sme mali nejaký program a veľa roboty. Nedalo sa tam sexovať, lebo sme boli strašne unavení a nemali sme na to čas,“ vypovedal. Mladá žena. však uviedla, že k fyzickému kontaktu došlo až neskôr. Paulíny tvrdil, že sa mu bránil. Priznal však, že raz jej kúpil počítač, inokedy rifle.

Advokát poškodenej Kanis si myslí, že bude trvať dlho, kým sa rozhodne. Dodal, že on i jeho klientka budú radi, keď to bude tento rok.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #zneužívanie #manipulácia #sexuálne obťažovanie #detský tábor #Chachaland #táborový vedúci