Kaliňák hovorí o politickom procese: Čo Lipšicovi prešlo, u Brhela má byť trestný čin

Exminister vnútra a člen predsedníctva strany Smer Robert Kaliňák tvrdí, že proces s podnikateľom Jozefom Brhelom, obvineným z korupcie, je politickým procesom. Potvrdzujú to podľa neho aj viaceré dôkazy.

25.03.2022 14:35
debata (48)

„Dva nezávislé znalecké posudky preukazujúce nevinu, zabránenie obžalovanému preštudovať si spis a zaujatý sudca. To sú tri nové dôkazy, ktoré potvrdzujú, že v prípade podnikateľa Jozefa Brhela ide o politický proces,“ vyhlásil Kaliňák.

Exminister vnútra zároveň potvrdil, že sa stal novým Brhelovým obhajcom práve aj z dôvodu údajnej politizácie prípadu. „Keď som si naštudoval celé obvinenie podnikateľa Jozefa Brhela, uvedomil som si, že v tomto prípade sa štátna mašinéria ani len nesnaží predstierať, že nejde o vyslovene politický proces,“ povedal Kaliňák.

VIDEO: „Uzavretie zmluvy podobné, respektíve totožné, aké uzavrelo ministerstvo vnútra pod vedením Daniela Lipšica, sa hodnotí v jeho prípade jedným metrom, v prípade daňového riaditeľstva, že je to trestný čin,“ tvrdí Robert Kaliňák. Aké sú ďalšie dôvody, prečo si myslí, že ide o spolitizované procesy?

Video

Brhel je obvinený, že spolu s podnikateľom Michalom Suchobom mali spoločne ako organizovaná skupina manipulovať tendre na Finančnej správe tak, aby ich zákazky získala spriaznená firma Allexis či ďalšie dopredu vybraté spoločnosti.

Táto organizovaná skupina podľa prokuratúry „pôsobila a vyvíjala protizákonnú činnosť po dlhší čas, pričom pri jej páchaní dochádzalo k deľbe úloh, koordinovanému postupu jednotlivých obvinených, ktorí sa navyše dopĺňali, aby došlo k jej úspešnému dokonaniu. Štátu tým mali spôsobiť celkovú škodu vo výške 42,2 milióna eur.

Brhel spáchanie skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, od začiatku popiera. Stretnutia, kde sa mali dohadovať zákazky či odovzdávať úplatky, sa podľa neho nikdy neuskutočnili. Tvrdí, že jeho spoločnosti nezískali ani žiadne zákazky od Finančnej správy a v IT biznise skončil už v roku 2009. Obvinenie už skôr označil za vykonštruované.

„Skutočnosť, že IT spoločnosť Allexis nespôsobila štátu škodu, ale zisk, potvrdil už druhý znalecký posudok. Tentokrát ho vypracovala Slovenská technická univerzita a úplne tak vyvrátila narýchlo pripravený posudok prokuratúry pripravený človekom bez znaleckého certifikátu,“ vyhlásili advokáti. Pripomenuli tiež, že už pod prvý posudok preukazujúci nevinu sa podpísalo päť nezávislých certifikovaných znalcov aj zo Slovenskej technickej univerzity.

Brhela zadržali 2. februára 2021 po návrate zo zahraničia, údajne z Kanárskych ostrovov. Prihlásil sa sám, pretože polícia 29. januára pri akcii Mýtnik zadržala jeho brata Petra Brhela, bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho, riaditeľa IT sekcie Finančnej správy Milana Gregu a konateľku firmy Allexis Janu Rovčaninovú.

Vlani v októbri navyše Národná kriminálna agentúra vzniesla obvinenie aj Brhelovmu synovi Jozefovi Brhelovi mladšiemu. Bol obvinený z legalizácie príjmu z trestnej činnosti vo veľkom rozsahu spáchanej závažnejšou formou – organizovanou skupinou. Naopak, jeho strýkovi Petrovi Brhelovi 22. októbra 2021 zrušili obvinenie rozhodnutím generálneho prokurátora.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Jozef Brhel