Gröhling: Dezinformácie sa u nás šíria dlhé roky a mnohí im podľahli

Dezinformácie sa na Slovensku šíria systémovo už dlhé roky a mnohí im podľahnú. Vo svojom profile na sociálnej sieti to skonštatoval minister školstva Branislav Gröhling (nom. SaS).

27.03.2022 16:37
Gröhling Foto: ,
Minister školstva Branislav Gröhling
debata (67)

Reagoval tak na prieskum Globsecu z roku 2020, podľa ktorého na Slovensku až 56 % ľudí verí konšpiráciám a dezinformáciám, čo je najviac spomedzi skúmaných krajín.

„Je veľmi dôležité, aby sme pochopili, že nie všetko na internete je pravda, že tvrdenia sa musia opierať o fakty, nie pocity, a že novinové články musia mať uvedené zdroje a autorov,“ pokračoval minister. Uviedol tiež, že viaceré priamo riadené organizácie rezortu školstva robia školenia a webináre pre učiteľov v oblasti dezinformácií a rozvoj kritického myslenia je aj jedným z prvkov nového kurikula a vzdelávania učiteľov.

„V tejto oblasti platí ešte viac, že zázraky na počkanie neexistujú. Zmena si vyžiada roky, možno aj generácie. Ale na jej konci by mali byť mladí ľudia, ktorí budú mediálne gramotní a odolnejší voči dezinformáciám. Aby sme v budúcnosti už nemali na konte takéto smutné prvenstvá,“ uzatvoril.

Konšpirácia vs. realita. Preverujeme či len slepo dôverujeme? Čítajte viac Šírenie dezinformácií je výsledkom neznalosti. Preverujeme či len slepo dôverujeme?
67 debata chyba
Viac na túto tému: #GLOBSEC #hoax #konšpirácie #dezinformácia