Mikulca z kresla nevyhodia, po sebakritike odchádza šéf krízového riadenia

Za ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) sa postavil aj jeho podriadený. Štátny tajomník verejne vyhlásil, že odvolávanie ministra je zbytočné.

29.03.2022 18:30
debata (52)

Mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery by sa mala uskutočniť zrejme vo štvrtok. Odchod však ohlásil generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia Marián Dritomský.

„Tento štát krízu riadi, nech sa píše čokoľvek, nech opozícia hovorí čokoľvek,“ tvrdí štátny tajomník rezortu vnútra Vendelín Leitner. Hoci na druhej strane pripúšťa, že „vlna, ktorá prišla“ prevýšila 200– až 300-násobne možnosti štátu.

Leitner hovorí, že rezort mal pripravené jasné plány príprav na prílev utečencov. Dokonca rátali aj s možnosťou, že „Ukrajina bude napadnutá celá“, taký bol podľa neho záver výboru pre bezpečnosť ministerstva ešte deň pred inváziou Ruska na Ukrajine.

VIDEO: Šipoš (OĽaNO): Takú veľkú migračnú vlnu z Ukrajiny sme neočakávali.

Video

Leitner spolu s generálnym riaditeľom sekcie krízového riadenia Mariánom Dritomským vysvetľovali jednotlivé stupne riadenia, pravidelnosť porád a koordinácie medzi štátom, samosprávou či mimovládnymi organizáciami a dobrovoľníkmi. Na operačnej úrovni sa kríza riadi zo Sobraniec, zo strategickej z policajného prezídia, problémy rieši aj ústredný krízový štáb a nakoniec vláda. Na jednotlivých hraničných prechodoch fungujú ako koordinátori príslušníci Hasičského a záchranného zboru.

Podľa šéfa hasičov Pavla Mikuláška sa v Michalovciach zriadilo multifunkčné veľkokapacitné centrum preto, aby sa uľahčila situácia priamo na hraniciach. V prípade, ak sa počet odídencov z Ukrajiny zvýšil, zriadi sa ďalšie veľkokapacitné centrum blízko hraníc. Keďže odídencov sa snažia ďalej presúvať do vnútrozemia, vznikajú veľkokapacitné centrá v Bratislave či Žiline.

Marián Dritomský Foto: Robert Hüttner, Pravda
Dritomský Marián Dritomský

Generálny riaditeľ sekcie ekonomiky rezortu vnútra Tomáš Oparty upozorňuje, že mimoriadna situácia, ktorá platí na Slovensku, vznikla v dôsledku utečeneckej krízy. Preto môže ministerstvo rokovať s dodávateľmi priamo. Hovorí, že zmluva so spoločnosťou Dustream production nemusí byť naplnená do sumy 2,5 milióna eur, na ktorú je uzatvorená.

„Zmluva je uzatvorená na 90 dní,“ podotkol s tým, že bolo ekonomické si materiálno-technické zabezpečenie pomoci prenajať hoci aj od súkromnej firmy.

Oparty reagoval aj na obvinenia poslanca Richarda Rašiho (nez., Hlas), že štát nakupuje príliš draho postele a matrace do zariadení, kde majú byť dočasne ubytovaní utečenci. „Postele sú celokovové a modulárne. Matrace omývateľné. Je to neporovnateľné s tovarom z nábytkového reťazca,“ povedal riaditeľ sekcie ekonomiky. Raši totiž upozornil, že poschodové postele ponúkané v známom nábytkárskom reťazci sú oveľa lacnejšie, a rovnako aj matrace.

Všetci však priznali, že situácia na hranicia sa zlepšila, pretože sa znížil počet ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny na Slovensko.

Dritomský počas utorkovej tlačovej besedy uviedol, že v krátkej dobe „predloží svoju rezignáciu“. „Nepodarilo sa mi vybudovať odolný systém krízového riadenia. Beriem to ako svoju zodpovednosť,“ vyhlásil Dritomský v reakcii aj na slová koaličných poslancov, že štát nezvláda krízu a preto si musel najať súkromnú firmu.

VIDEO: TB Romana Mikulca o utečencoch (25. 3. 2022)

Video

Mikulášek zasa vysvetlil, že niektorých krajských riaditeľov vymení. Jeden bol odvolaný, dvaja budú preradení na vlastnú žiadosť. „Mám za sebou určitý čas vo svojej funkcii. Priebežne som s týmito ľuďmi komunikoval a vyhodnocoval ich prednosti a nedostatky. Niet ani jedného z nich, aby nevedel, ako sa dívam na jeho prácu,“ ohlásil zmeny v hasičskom zbore Mikuláše. Vyhlásil však, že tieto výmeny nesúvisia s utečeneckou krízou. „Každý z nich bol nahradený manažérom minimálne rovnakej kvality, ak nie aj lepším,“ dodal.

Leitner priznal, že pred niekoľkými dňami bol na dovolenke. „Bola to dlhodobo plánovaná dovolenka a som presvedčený, že som mohol s čistým svedomím odletieť,“ povedal štátny tajomník.

Rezort vnútra sa rozhodol hovoriť o zvládaní utečeneckej krízy tesne pred mimoriadnou schôdzou na vyslovenie nedôvery ministrovi Mikulcovi. Jeho odvolávanie inicovala opozičná strana Smer a nezávislí poslanci okolo Tomáša Tarabu. Dôvodom je nezvládnutie utečeneckej vlny, zmluvy s firmami, ktoré sú napojené na vládne hnutie OĽaNO a ktoré boli uzatvárané priamo. Strana Hlas avizovala, že zahlasuje za odchod ministra Mikulca. Koaličné strany ho však zrejme podržia. Avizovali, že majú otázky na ministra, ale nebudú hlasovať za návrh opozičnej strany.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #vojna na Ukrajine #Roman Mikulec